Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньори от Бургас протестират заради създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система"

| обновено на 23.07.15 в 15:24
Снимка: БГНЕС

Работниците от бургаската мина "Черно море" протестират пред административната сграда на дружеството. Около 80 души от смяната от 8.00 часа започнаха работа с 1 час закъснение. Също с час закъснение ще започне работа и смяната от 15.00 часа.

Причината за недоволството е създаването на нов фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който тецовете ще трябва да внасят 5% върху приходите от произведения ток.

Заради създаването на Фонда, с който се смекчава поскъпването на тока, вчера работещите в топлофикациите в Русе и в Сливен проведоха предупредителен протест, защото се опасяват от съкращения.

Изпълнителният директор на мината Русомир Калоянчев заяви, че от днес ще започне и изплащането на заплатите на миньорите, като добави, че омагьосаният кръг, в който ТЕЦ - Сливен забавя плащанията към мина "Черно море" и от там се забавят и заплатите към работниците, продължава да се върти. Според него създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще създаде допълнителни затруднения:

Тези 5% мисля, че трябва да бъдат отменени час по-скоро, докато още не е станала грешка да бъдат вкарани във Закона и да започне да се изпълнява – ще има още по-големи забавяния в разплащанията. Те сега, когато не се начисляват, се затрудняват. Знаете в системата какъв е проблемът – тецовете, след като произведат електроенергия, я продават на НЕК, НЕК я продава на електроразпределителните дружества и по обратната верига парите се връщат при нас. Ние сме на дъното на тази хранителна верига и най-късно при нас ще идват средствата.

Той поясни, че в случая "Топлофикация - Сливен" е основният потребител, който според Калоянчев ще инкасират на месец със стотина хиляди по-малко и това ще се отрази веднага върху нас. Той подчерта също, че има всеизвестни резерви в системата и трябва да се търсят и бъдат намерени.

Поисканите 5% без ДДС от месечните приходи от продажбата на електроенергия ще се отразят както на размера, така и на редовното изплащане на заплатите на работниците, поясни председателят на миньорския синдикат към КНСБ Чавдар Миколашев:

И сега имаме забавяне на заплати, проблеми. Миналата година имаше стачки в тази връзка. Не е този начинът, трябва да се покрива тази загуба в НЕК. Много добре знаят къде изтичат тези пари. Има фотоволтаици, американски централи, ветрогенератори. Който е правил договорите, да си ги оправя нещата. 

Заплатите на миньорите за май ще бъдат изплатени до края на деня, а тези за юни - до края на месеца, заяви изпълнителният директор на мината.

Заради тримесечно забавяне на заплатите през ноември миналата година бургаските миньори протестираха ефективно, като останаха в рудника в продължение на 13 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Б. Митев: Създаването на новия фонд за енергийна сигурност няма да предотврати хроничния дефицит на НЕК

Създаването на новия фонд за енергийна сигурност няма да реши проблема с хроничния дефицит на Националната електрическа компания (НЕК), а само ще доведе до затваряне на топлоцентрали и мини, които бяха задължени от парламента да внасят във Фонда..

публикувано на 23.07.15 в 09:22