Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакаме окончателния грим и прическа на новото финансиране

Досегашната методика на финансиране на театрите сваляше унизително цените на билетите. 

Субсидирането на брой продажби - водеше до там  да продават билети количества, за се печели повече държавна субсидия. Надяваме се с промените,  когато детайлите станат ясни, това да се промени - смята Виктор Бойчев - директор на ДКТ- Пловдив.

С него разговаряме по повод "усъвършенстването" на модела на финансиране на държавните културни институти, прието от МС.

Предвижда се държавната субсидия да осигурява средства по базов компонент за 1 лев реализирани приходи, а не това да става за всяка една бройка продаден билет. 

Собствените приходи, както досега, ще остават на разпореждане на културните институти. 

Според съвета новият модел на финансиране ще се постигне по-голямо многообразие на предлаганите продукти, както и усъвършенстване на мениджмънта.

Реалната цена на билет за куклен спектакъл е около 16 лева, изчисли Виктор Бойчев, на касата билетчето струва 4 лева. 

Досега субсидията е допълвала около 10 лева за всеки подаден билет.

Как ще е сега  предстои да се видят конкретните разчети, но като се има пред вид, че като цяло схемата за държавно подпомагане не е променена- не очаквам драматични движения  прогнозира Бойчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.