Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Именити музиканти преподаваха в лятната академия "Алегра" в Русе

Галаконцерт на Академия "Алегра"
Снимка: И. Гъделева

Когато човек е отдаден на изкуството, по-конкретно на музиката, дори и в най-ранна възраст знае, че времето, което трябва да жертва за тази си страст е огромно. Всъщност, истински отдадените не го чувстват като жертва и все пак всеки изграден вече музикант, като се обърне назад, си дава ясна сметка какво означава този труд. В разгара на лятото, когато повечето деца и млади хора са във ваканция от училищата и университетите, Русе се превърна в академичен център за цели две седмици.

Лятната музикална академия "Алегра" се проведе за втори път. От 3-ти до 20-и юли тя събра повече от 50 талантливи млади хора от 19 страни в четири специалности: оркестрово дирижиране, клавирно дуо и пиано соло, цигулка и тромпет.

Организатор и идеен двигател и този път беше Петър Найденов, русенски контрабасист с успешна кариера в Швейцария, който в сътрудничество с пианистката Ина Селвелиева привлече именити преподаватели като диригента Йоханес Шлефли от Цюрих, цигуларя Бартек Низиол от Берн, тромпетиста от Фрайбургската консерватория Вим ван Хаселт и нашето знаменито клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров, които не за първи път преподават в Русе, но дебютират в Академия „Алегра“.

На 15-и юли в зала "Филхармония" на една сцена се събраха всички преподаватели и Русенската филхармония, която с търпение и професионализъм участва в курсовете, и това е едно важно участие, защото майсторски клас по дирижиране не се организира лесно – инструментът на диригентите, особено когато още се учат, е целият оркестър.

Русенската филхармония е хубав оркестър за курс – трябва да бъде дирижиран и ръководен добре, не свири сам, така да се каже, но и музикантите имат чудесен подход към курсистите. Случвало ми се е на други места, когато диригентът е млад, все още много неопитен и прави грешки, оркестрантите да станат нетърпеливи, да показват досадата си. Има деликатен психологически момент в тази работа. Затова е много полезно, когато оркестърът по принцип проявява разбиране към повторенията и затвърждаването на наученото. Тук няма напрежение и грубо отношение, имаме идеални условия за работа, сподели маестро Йоханес Шлефли.

Организацията е перфектна. Мога да го кажа като човек, който също организира фестивал с майсторски класове в Полша, заяви проф. Бартек Низиол, който се надява между двата форума да се получи сътрудничество в бъдеще.

Ако учениците си спомнят после поне една-две идеи след нашите уроци тук, значи ще са научили нещо. За мен е важно техниката и артистизмът да се развиват паралелно, такава задача постави пред учениците си по тромпет проф. Вим ван Хаселт.

А дуото Аглика Генова - Любен Димитров работеха до малките часове на нощта със своите курсисти, които се подготвят за важни международни конкурси. Те отбелязаха важността на социалната насока, която поема Академия "Алегра", като осигурява няколко стипендии за участници, които имат желание, но нямат финансова възможност за това.

Чуйте репортажа от Русе и повече за срещите с преподавателите в лятната академия "Алегра".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.