Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албумът "Буря" на Бландин Стаскиевич и Les Ambassadeurs получи ценен приз във Франция

Нов компактдиск със заглавие "Буря" е подарък за предаването "Алегро виваче" от ръководителя на ансамбъл "Лез Амбасадор" и негов основател – Алексис Косенко. Няколко думи за солистката, мецосопрана Бландин Стаскиевич: Родена е във Франция, получава и образованието си там, а част от обучението й преминава в Парижката консерватория, която завършва през 2003 г. По същото време участва в програмата "Градината на гласовете" на Уилям Кристи и ансамбъл "Лез ар флорисан", а това е изключителна школа за изкушените от бароковия стил.

Бландин Стаскиевич признава, че идеята за този дебютен албум й е хрумнала по време на истинска буря, която бушувала на остров, а тя установила, че в този момент си тананика ария от Вивалди – една сцена с буря, която наскоро е изпълнявала на концерт. Певицата се обръща за съдействие към Алексис Косенко и "Лез Амбасадор", които пожънаха успех със записите, направени с друга млада французойка - Сабин Дьовиел. Те са млад и много енергичен състав с характерен автентичен звук и определени търсения в областта на исторически информираните практики. С маестро Косенко и концертмайсторката Зефира Вълова вече сме представяли част от тяхната дискография в "Абегро виваче". Ето какво разказва диригентът Алексис Косенко за този проект:

Досега "Лез Амбасадор" има вече пет компактдиска, като последните два бяха издадени съвсем наскоро. Всъщност ги записахме почти едновременно през септември 2014 г. Първият, който представяме сега, е посветен на арии за мецосопран и оркестър на тема буря. Тази тема е много често срещана в бароковите опери – почти във всички я срещаме, защото изисква виртуозност и описва бурята в сърцата на героите. Така че символично винаги се асоциира и с буря на сцената, много често с потъващ кораб, което се свързва с дълбоките съмнения на героя в любовта. С удоволствие записахме тази програма с Бландин Стаскиевич и сме много горди да се похвалим, че компактдискът получи приза на Académie du Disque Lyrique във Франция преди броени дни – една наистина престижна награда. 

Чуйте в звуковия файл най-малко познатото от всички избрани заглавия – операта "Карл Плешивия" от Никола Порпора. Арията "Често заобиколен от облаци" е в изпълнение на Бландин Стаскиевич и "Лез Амбасадор" под диригентството на Алексис Косенко.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.