Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС трябва да гласува предложението на президента за провеждане на референдум

Д. Божинова: Този праг на валидност, който беше запазен, поставя под въпрос валидността на референдума

| обновено на 28.07.15 в 11:25
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към парламента по повод внесеното от него предложение за произвеждане на референдум за мажоритарния избор на депутатите, за задължителното и за електронното гласуване. В случай че то бъде подкрепено, референдумът ще бъде проведен заедно с местните избори на 25 октомври.

На извънредно заседание днес Народното събрание (НС) трябва да гласува предложението на президента. За началото на пленарния ден са предвидени гласуванията на два проекта за решение. Единият е за удължаване срока на действие на временната анкетна комисия, която извършва проверка и оценка за състоянието на енергетиката у нас. Вторият е избирането на седемчленната комисия за провеждане на тайно гласуване при избора на омбудсман. 

Особено очаквано е разискването за предложението на президента за провеждане на национален референдум с въпросите: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" И третият въпрос е "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно, по електронен път, при провеждане на изборите и референдумите?"

Председателят на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива Даниела Божинова заяви в предаването "Преди всички", че трябва да се промени практиката, при която, за да бъде признат резултат от референдум, трябва да са гласували поне толкова хора, колкото на последните парламентарни избори: 

Този праг на валидност, който беше запазен, поставя под въпрос валидността на референдума, който ще се проведе заедно с местните избори. До някаква степен може би ще успеем да надхвърлим прага, доколкото на местни избори хората участват най-активно, а всъщност трябва да постигнем нивото на избирателна активност от парламентарните избори, тъй като е национален референдум. Но вместо да се забъркваме в тази сложна терминология и изисквания, по-добре е да се отнесем критично към самото изискване за такъв кворум. /.../ Поне моите проучвания показват, че това е уникален принос към световната демокрация на българските политици да изискват такъв плаващ кворум гражданите – всеки път да настигат някакви нива на избирателна активност при изборите, каза Даниела  Божинова.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Даниела Божинова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.