Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на прасковите се провежда в Сливенско

Реколтата е с много добро качество, но реализацията е затруднена

Снимка: Елена Каркаланова

Празникът "Златна праскова" се провежда днес в сливенското село Гавраилово. Преди години селището беше наричано "Долината на прасковите" заради многото и качествени плодове. Празникът се провежда под патронажа на земеделския министър Десислава Танева.

Производители на праскови от цялата страна, учени и агрономи, много деца и гости ще се включат в 14-ото издание на празника "Златна праскова" в село Гавраилово. В долината на прасковите се открива традиционният семинар за производители на праскови с лектори от научни институти. Сред обсъжданите теми са възможностите за подпомагане на производителите по програмата за развитие на селските райони, нови перспективни сортове на праскови и череши, напояване и торене на прасковата. Дегустация, фолклорна програма, рисунка на асфалт, конкурс и състезание за най-бързо ядене и приготвяне на компот от праскови ще съпътстват празника. От първото издание на през 2002 година досега освен производители на праскови в проявата се включват десетки деца от Сливенския край и други райони на страната.

Реколтата от праскови през тази година е с много добро качество, но реализацията  е затруднена, казва в интервю за БТА председателят на сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров. При невъзможността да търгуват с руския пазар производителите се опитват да пласират продукцията си към Полша и Австрия. В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Обичайно, производителите не са доволни от изкупните цени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.