Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Световните пазари се сринаха. Как влияе това на България“, пита "Капитал Daily". Според вестника страната ни може да усети ефекта от евтиния петрол и скъпото евро „по няколко канала - ако поскъпването на единната валута е устойчиво, това допълнително може да свие износа. Втори риск при задържането на ниски цени на суровините и петрола може да дойде по линията на дефлацията, която да се задълбочи. Третият е за някои спестявания, като взаимни и пенсионни фондове, чиято доходност може да се понижи“, предрича "Капитал Daily".

„Поне десет пъти увеличение на глобите за измами с горива предлага Министерството на икономиката“, пише "24 Часа", като цитира министър Божидар Лукарски. „В момента санкцията е 500 лева, а при повторно нарушение - 1 000 лева.“

„От 1 януари догодина ще отпаднат част от рестрикциите пред офшорните фирми за правене на бизнес в България“, съобщава "Труд". „Те ще могат да участват в банки, застрахователни дружества, печатни медии и други, ако имат до 10 % дялово участие в тях, предвиждат промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с офшорни дружества“, цитирани от вестника.

"24 Часа"
пита защо главният прокурор Сотир Цацаров е поискал оставката на шефа на специализираната прокуратура и отговаря: Светлозар Костов е отложил затвора на Росен Петров от бандата на Златко Баретата, „след като бандитът се скрил три пъти от отвеждане зад решетките“.

Цацаров поиска уволнение на спецпрокурор №1 „заради разпънатия чадър над Росен Животното“, отсича "Монитор".

„Над 52 % от магистратите се съмняват в морала на членовете на Висшия съдебен съвет, които отговарят за назначенията в съдебната система и я управляват“, пише "Сега", цитирайки информация на сайта „Правен свят“ за проучване, проведено от самия съвет. Според магистратите ВСС се поддава на външен натиск. Съдии, прокурори и следователи смятат, че липсва прозрачност в работата на съвета.

„250 хиляди души около София остават без линейки след сливането на центровете за спешна помощ“, пише "Монитор" в голямо заглавие на първата си страница, което се позовава на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

Темата е водеща и за вестник "Дума", който твърди: „Кметове на бунт заради линейките. БСП подкрепя протестите, лекари ще атакуват здравния министър в съда“.

„И учителите бягат навън“, съобщава "Стандарт" във водещия си материал, като цитира синдикалистката Янка Такева. „Младите с добър английски могат да си докарат до 6 хиляди долара в Канада. Там най-много се търсят математиците, а началните даскали се котират най-добре на Острова. Разликата в заплащането спрямо България понякога е над десет пъти“, пише вестникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.