Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна ваканция в Космоса

БНР Новини
Снимка: www.spacecampturkey.com

Като малък всеки има мечти. Някои от тях се осъществяват, а други остават заключени в съзнанието като приятен спомен от детството. Най-хубаво обаче е, когато мечтите наистина се сбъднат. Малчуганите, които искат да бъдат космонавти, вече имат възможност да осъществят желанието си. Къде се случва това? В космическия лагер в Измир. Всяка година, от повече от десет години, деца, на възраст от 9 до 15 години, се обучават как да бъдат астронавти и как да управляват совалка, с помощта на реалистични тренажори на НАСА. Общо три подобни лагера има в целия свят, но българските фенове на Космоса придобиват знания в най-близкия такъв – в Турция.

Обучението в космическия лагер продължава една седмица. Целта на заниманието е да пробуди интереса на хлапетата към науката, знанието, и към нещата, които могат да се видят в космоса. Също така всяко дете има възможност да се запознае с много хора от различни националности и да опознае непознати култури. За да е равностойно за всички, обученията се провеждат на английски език.

Снимка

Базата на лагера разполага с тренажори, които са пригодени за деца, жироскопи, тренировъчни терени, които пресъздават космическите условия, стаи за почивка, спални помещения и столова. Всички хранения през деня са включени в програмата, а заниманията са разделени така през деня, че да не се претоварват учащите се.

Илья Жданов е ученик на 10 години и е един от българските участници. Той разказа за впечатленията си от космическия лагер:

Вече съставям чертежи за космически кораби. По принцип трябва да съчетаеш нещо, което е сега и нещо, което ще бъде утре. Космосът е нещо неизследвано. Който първи го открие – може да получи много и това ще го съблазни. Конструирахме дори работещи ракети, които пуснахме. Моята май се разби някъде. Не беше лошо конструирана, но отлетя прекалено далеч.

Снимка

Всяко българско дете, влизащо във възрастовата група, може да заяви желание за участие при националния партньор на космическия лагер в България – Център за творческо обучение. Тъй като има огромен интерес към програмата, само определен брой кандидати успяват да се преборят за „полет към Космоса”. Отсяването става с есе на тема, свързана с Космоса.

Снимка

Марина Каменова, координатор на програмата „Space Camp” за България към Центъра за творческо обучение, обяснява по-подробно за обучението и съоръженията в лагера:

Децата се обучават в различни науки – химия, биология, хидропоника, физика. Има единайсет тренажора. Симулаторите са точно такива, на каквито се упражняват и тренират астронавтите. Децата могат да изпитат това, което усещат астронавтите преди излитане. Всички съоръжения се използват с контрол от подготвени специалисти. Те качват децата, всичко е оборудвано така, че да може да се използва от малките. Има един тренажор, който се върти във всички посоки, за да могат малчуганите да усетят какво би било, ако совалката се спуска в атмосферата и се загуби контрол над нея. Показва им как истинските астронавти се справят. Има симулатор, който предава лунната походка. На Луната притеглянето е шест пъти по-малко от това на Земята и това се пресъздава. Други съоръжения показват какво би се случило, ако трябва да се ремонтира даден кораб. Има и модел на совалката „Дискавъри” с контролен пункт с наземен център и участниците трябва съвместно да изпълнят една мисия.

Снимка

През 2015 г. малчуганите са имали възможност да облекат астронавтски костюми, да изпробват тренажорите за подготовка на астронавти, да конструират совалки и ракети и да усетят безтегловна среда. Вълнуващо изживяване за тях е била и срещата с Майкъл Форман, който е американски астронавт. Какво още дава програмата разказва Марина:

Целта на програмата е да изгради млади лидери. Също така да поддържа и да развива интереса на децата в областта на науките. Има много деца, чиято мечта е да станат астронавти или астрономи. Това е един вид сбъдване на тази мечта, защото това един вид за тях е най-близката точка до Космоса. Всички са много доволни, искат отново да се върнат там. Започват да питат дали може да работят там в бъдеще.

Едно такова преживяване обаче никак не е евтино, затова се търсят още начини за финансиране и помощ от различни организации, които имат интерес да помогнат.   

Снимки: www.spacecampturkey.com и Центъра за творческо обучение към програмата „Space Camp”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.