Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клавирната фамилия Василенко на една сцена

Клавирен квартет "Василенко"

За първи път в София на една сцена ще се качат клавирното дуо Ася и Александър Василенко и техните две дъщери – Виктория и Валерия, които много успешно продължават традицията в семейството пианото да бъде част от професионалната реализация. Концертът на 24 септември от 19 часа ще бъде в залата на Националното музикално училище "Любомир Пипков". Ще прозвучат пиеси за две, четири и осем ръце от Дебюси, Лист, Прокофиев, Красимир Тасков, Георги Арнаудов и др.


Досега заедно, и четиримата, не се е случвало да се събираме в рамките на един концерт, въпреки че в чужбина сме го правили – през 2013 година имахме концерт в Париж, а миналата година – във Виена, в рамките на Фестивала на общините. Установихме, че хората се радват,
сподели за предаването "Алегро виваче" Александър Василенко. Той добави, че скоро семейството отново ще пътува зад граница за участие във фестивал в Пасау, Германия.

Събитието е част от цикъла "Поколения" на Музикалното училище. И четиримата споделяме една обща принадлежност към тази институция – каза още Александър Василенко. Той и съпругата му Ася са дългогодишни преподаватели там, в момента Валерия Василенко е ученичка в седми клас, а Виктория успешно завърши НМУ преди четири години и продължи обучението си в престижното висше училище "Кралица София" в Мадрид, в класа на прочутия Дмитрий Башкиров. От тази есен Виктория Василенко е приета в знаменитата клавирна академия "Lago di Como", където ще посещава майсторски класове в продължение на една година.

Чуйте интервюто с Александър Василенко в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.