Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творба на Димитър Ненов ще звучи на откриването на новия сезон на Радиооркестъра

На 9 октомври в зала "България" от 19 часа ще бъде открит новия творчески сезон на Симфоничния оркестър на БНР. Под диригентството на Емил Табаков ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър от Димитър Ненов и Симфония №1 от Йоханес Брамс.

Пианистът Иво Върбанов, който от години живее и работи в Лондон, ще солира в творбата на Ненов. Той направи всичко по силите си за възстановяването на Концерта за пиано и оркестър, създаден през 1936 година, и твърде рядко изпълняван досега. 

Не само Димитър Ненов, много български композитори забравяме, понеже са починали по-отдавна. Но, освен че  са починали и са ни напуснали, липсват ноти за изпълнение на тези автори. Като Димитър Ненов, включително и на Панчо Владигеров някои от произведенията, нямат ноти каквито трябва. Може би и това е причината да се изпълняват рядко. Важно е да се отбележи, че пианистът, който ще изпълни (концерта на) Димитър Ненов, той не живее в България, но спонсорира разписването на материал. Иво Върбанов беше изумен, че българската държава не се грижи за своето изкуство, това каза в интервю за предаването "Алегро виваче" главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Емил Табаков.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл и още интересни акценти от новия сезон на Радиосимфониците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.