Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оценката на новия план за управление на НП "Пирин" се очаква до края на октомври

Снимка: БГНЕС

До края на октомври Министерството на околната среда и водите трябва да даде оценка на новия план за управление на Националния парк "Пирин". Това каза директорът на защитената територия Росен Баненски при откриването на посетителски и информационен център в Банско.

Възможните сценарии след произнасянето на министъра на околната среда са два - или да върне за доработка плана за управление, или да го внесе за разглеждане и одобрение от Висшия екологичен експертен съвет. С оглед на множеството забележки и критики от почти всички заинтересовани страни, очакванията са, че министър Ивелина Василева ще изпрати на поправителен екипа, който изпълняваше проекта.

Директорът на парка Росен Баненски също смята, че не е нормално да има 400 забележки към документа, но пък изтъкна предимството, че планът е разработен при пълна прозрачност.

За мен много от тези забележки бяха изкуствено създадени да се затрудни работата на изпълнителя, каза той.

Баненски обясни какво очаква да направят природозащитните организации и дали ще опитат да спрат приемането на новия план за управление.

По-скоро аз ги приемам като едно друго мислене, друго виждане за развитието на планините, заяви той.

Баненски коментира и обвиненията, че се ремонтират автомобилни пътища на територията на парк "Пирин", което замърсява природата.

Ако стане пожар, трябва да са достъпни териториите за противопожарна техника, да не говорим за безопасността на туристите, когато пък се наложи Бърза помощ или Спасителна служба да достига до тях, посочи Баненски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Национален парк "Пирин" организира детски празник в планината

По повод Европейската седмица на мобилността Дирекцията на Национален парк "Пирин" организира детски празник в планината за възпитаниците на Дневния център за деца с увреждания и защитеното жилище в Банско. Празникът за децата ще се проведе на ролбана -..

публикувано на 17.09.15 в 08:20

Прожекция на филма "Еверест" събира средства за опазването на Национален парк "Пирин"

Филмът "Еверест", който разказва за едно от най-смъртоносните събития в историята на Хималайския първенец, ще бъде излъчен на благотворителна прожекция в София. Лентата събира средства, предназначени за опазването на Национален парк "Пирин",..

публикувано на 16.09.15 в 12:09