Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Катерина Измайлова" от Шостакович за първи път на софийска сцена

Мария Цветкова и Петър Костов в сцена от операта "Катерина Измайлова"

От българските градове Русе има най-дълга творческа връзка с гениалния Дмитрий Шостакович. Преди 50 години край Дунава е поставена за първи път у нас операта му "Катерина Измайлова", а до днес са запазени бележките на композитора върху партитурата. Русе възроди спомените с новата постановка на Вера Немирова - дъщеря на първия постановчик на операта Евгени Немиров и един от най-успешните български оперни режисьори в Европа. Половин век по-късно "Катерина Измайлова" отново се появи на сцената в рамките на фестивала "Мартенски музикални дни". и предизвика невероятно силен отзвук сред публиката и медиите не само у нас. Появиха се рецензии в австрийската преса и документален филм на Йоан Холендер. 

Операта на Шостакович показва най-силните страни на русенската трупа. На 22 октомври от 19.30 часа в зала 1 на НДК ще могат да ги оценят и столичани. Солистите Мария Цветкова, Пламен Бейков, Петър Костов, Александър Баранов, Георгиус Филаделфевс, хорът и оркестърът на Държавна опера - Русе, ръководени от Найден Тодоров, ще впишат имената си в най-новата история на това музикално произведение със странна и нелека съдба.

Чуйте  в звуковия файл подробности за работата на русенската оперна трупа и за многостранната дейност на директора ѝ Найден Тодоров в интервю за предаването "Алегро виваче".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.