Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Летиция Морено идва за откриването на сезона на Класик ФМ оркестър

Летиция Морено
Снимка: Cantus Firmus

Летиция Морено гостува за втори път в България, след като през 2008 година тя се представи с голям успех у нас също в цикъла «Концертмайсторите». За изминалите седем години нейната кариера се разви изключително бързо, а през 2012 година тя бе отличена с наградата ECHO Klassik в категория „Изгряваща звезда“.

Родена през 1985 г. в Мадрид, Морено е ученичка на легендарния проф. Захар Брон, а също на Максим Венгеров и проф. Дейвид Такено в Гилдхол скул в Лондон. Участвала е и в майсторските класове на легенрадния Мстислав Ростропович. Свири като солист на престижни оркестри по света, има издадени албуми, единият от които е за звукозаписния гигант Deutsche Grammophon през 2013-а с музика от испански композитори.

За нейните ментори, за записите на компактдискове, за цигулката ѝ "Галиано", за професионалната ѝ кариера и личния ѝ живот между двете гостувания в България - чуйте в интервюто с Летиция Морено в звуковия файл.

Гастролът на известната испанска цигуларка ще бъде част от първия концерт от цикъла "Концертмайсторите" на Класик ФМ оркестър на 16 октомври от 19.30 часа в зала "България". Диригент ще бъде Лучано ди Мартино, а програмата включва "Лятна нощ в Мадрид" от Михаил Иванович Глинка, Испанска симфония за цигулка и оркестър от Едуард Лало и Сюита из балета “Любовна магия” от Мануел де Файя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.