Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната прима Красимира Стоянова: Истинската история на Отело е много по-човешка и по-трагична

Красимира Стоянова като Дездемона в Барселона
Снимка: krassimira-stoyanova.com
Една от ярките звезди на световната оперна сцена – сопранът Красимира Стоянова е в София за участие в концертно изпълнение на операта „Отело“ от Джузепе Верди на 23 октомври от 19 часа в зала „България“. Заедно с нея на сцената ще бъдат солистите Мариус Влад като Отело, Руси Ников (Яго), Гергана Русекова (Емилия), Валерий Георгиев (Касио), Красимир Динев (Родриго), Ивайло Джуров (Лодовико), Петър Кунев (Монтано) и Васил Антов (Херолд), Смесеният хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов и Симфоничният оркестър на БНР. Концертното изпълнение е поверено на маестро Георги Димитров.


Красимира Стоянова е определяна от критиката като една от най-добрите изпълнителки на партията на Дездемона. Силата на нейната интерпретация е в изграждането на един много земен и красив образ.

Всяка една постановка, в която аз съм участвала, е била много различна. Днес по света има толкова различно мислене по отношение на драматургията, на сценографията, на режисурата, че човек в някои моменти трудно може да се ориентира. Аз лично съм поддръжник на тази режисура, която има смисъл, която може да разкаже не само историята, но която може да направи характеристика на образите и то не „виждам черен човек, виждам бяла жена“ – не това, а характер, който се бори, характер, който има вътрешен конфликт, сподели в интервю за предаването „Алегро виваче“ певицата.

Размисли на Красимира Стоянова за „Отело“, за ролите, които в момента са на дневен ред и предстоят за нея, за звукозаписните ѝ проекти, чуйте в интервюто в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.