Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български тромпетист в състава на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам

| обновено на 28.10.15 в 18:44
Мирослав Петков
Снимка: Melodi Kayis

Дългогодишният концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам - цигуларят Веско Ешкенази съобщи новината в социалната мрежа Фейсбук:

Горд съм да споделя, че днес Кралски Концертгебау Оркестър приветства първия българин в историята си на позицията на соло тромпетист - Мирослав Петков. Прекрасно е, че вече сме двама!


Мирослав Петков е роден през 1989 г. във Варна, където учи тромпет в НУИ "Добри Христов" в класа на Иван Илиев. След завършването си през 2007 г. той заминава за Германия и продължава обучението си във Висшето училище за музика в Детмолд. Талантът му е забелязан рано и оценен високо, включително с награди на международни конкурси в Германия, Италия, Финландия и Южна Корея. Често е канен като солист на различни европейски оркестри. Работи като първи тромпетист в Националния театър в Манхайм.

В България името на Мирослав Петков нашумя през 2006 година, когато примата на българската поп музика Лили Иванова, впечатлена от неговия талант и музикалност, му подари пиколо тромпет.

Българинът ще заеме поста си на първи тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър в началото на сезон 2016/2017 година.

Интервю с Мирослав Петков чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.