Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 70% от членовете на СИК в община Петрич са били сменени в деня преди вота

Над 70% от членовете на секционните избирателни комисии в община Петрич са били сменени в деня преди вота, като процесът е продължил и на 25 октомври. Това е довело до масова некомпетентност в работата им, особено при обработка на бюлетините и попълване на протоколите. Това заяви председателят на ОИК Антоанета Янчева, по повод искането на няколко политически партии за касиране на изборите за общински съветници.

Близо 6000 са недействителните бюлетини в община Петрич от местния вот на 25 октомври. Това е около 13% от реално гласувалите. Най-масовите грешки в секциите са правени при обработката на бюлетините, като в графа "получени“ е записван общият им брой и за трите вота. Зачеркванията и поправките по протоколите са били масова практика, като липсват изискуемите подписи на членове на СИК. Масово не са отчитани преференциите за общински съветници, както от секционните комисии, така и от "Информационно обслужване". Това обаче не е повлияло на обективността в квотата за политическите субекти, категорична е Янчева. До момента в Общинската избирателна комисия не е постъпила жалба с искане за касиране на резултатите и обявения състав на местния парламент.

В четвъртък, на нарочна пресконференция, 5 партии заявиха, че ще поискат това.

На балотаж в неделя петричани ще избират кмет на общината, както и кметове на 17 села




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.