Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът свали имунитета на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов

| обновено на 05.11.15 в 10:15
Волен Сидеров и Десислав Чуколов
Снимка: БГНЕС

Народното събрание свали имунитетите на депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Решението бе подкрепено от 144 депутати от всички парламентарни групи, като само един народен представител от "БСП лява България" се въздържа. 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви от трибуната на Народното събрание:

Аз мога да кажа, че днес е много хубав ден за българската наркомафия, тъй като със свалянето на имунитета ми тя ми нанася тежък удар, забележете, с тежката ръка на държавната машина, тъй като в този удар взеха участие прокуратура, МВР, правителство и парламент. 

Десислав Чуколов не пожела да бъде изслушан. 

Искането за свалянето на имунитета беше прието от временната комисия, сформирана заради агресивното поведение на народните представители пред магазин на ул. “Георги С. Раковски“ в София до НАТФИЗ и последвалите действия в сградата на Театралната академия. 

Атанас Зафиров от БСП, който беше член на временната комисия за имунитетите на депутатите от "Атака" и е гласувал "за", разкритикува работата на комисията: 

Подходът в работата на комисията беше формалистичен. Нейните членове на практика не разполагаха с необходимото време до началото на първото заседание да се запознаят с огромното по обем съдържание на предоставените от прокуратурата материали и на практика останах с впечатление за едно по-скоро емоционално, отколкото прагматично гласуване. Останах с впечатлението, че някой вече го беше получил, от нас се очакваше да вдигнем ръцете, водени от емоционални подбуди, с обществено очакване и така нататък. 

Това мнение сподели и депутатът от "Атака" Явор Нотев:

Всички тези неразбории, които съпътстваха работата на комисията, половинчато докладване пред вас днес, за да вземете половинчато решение, каквото и да е то, то наистина няма да бъде в пълен обем, съобразено с информацията и резултата от работата на комисията, имат за последица това, че комисията работи некомпетентно, непълно и в крайна сметка не отговори на поставената задача и цел, за която тя беше сформирана.

Димитър Главчев от ГЕРБ, председател на временната комисия, подчерта:

Ако от 13-и, когато е представено искането на главния прокурор, 13 октомври до 29 октомври, когато заседава комисията, на вас не ви е стигнало времето да се запознаете с материалите, то няма да ви стигне въобще никога.


Лидерът на "Атака" отхвърли обвиненията и заподозря,че промените ще бъдат използвани за политическа разправа:

Всеки един политически опозиционер, може да бъде поставен в ситуация - идват двама души, сбутват се в тебе, третият те блъска и: "Е, това е, ти ме удари, край". Оттук нататък, ти си вече в наказателна производство и си опозорен. Това много лесно може да се разиграе, повярвайте ми, особено когато си малко по-експанзивен.


Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.