Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Бисера Вълева търси бреговете на творческото вдъхновение

Снимка: Архив
„Кой кой е“ този път е доста пъстроцветен с гостуването на художничката проф. Бисера Вълева, която умело съчетава научна, педагогическа и творческа дейност. От 21 години тя преподава „Изобразително изкуство“ в Софийския университет - във Факултета по начална педагогика, а от 18 години е преподавател по „Живопис“ в Националната художествена академия.

Доктор по педагогика и професор по „Рисуване и композиция“, Бисера Вълева е член е на Съюза на българските художници с творчески специализации в Париж и Барселона. Професионалната ѝ биография е изпъстрена от 35 самостоятелни изложби в страната и чужбина, както и с множество престижни награди. Сред най-големите ѝ експозиции са „Брегове“, „Черно, бяло и червено“, „Сезони“, „Разговор с ангел“, „Корени“.
Убедена е, че всеки творец малко или повече през годините търси по различен начин себе си чрез творбите си.

Само веднъж, и то преди година проф. Бисера Вълева направи съвместната изложба „Претворяване“ заедно със своя баща – известния художник проф. Васил Вълев. Именно покрай него се насочва към живописта, въпреки че първо избира пътя на художествената гимнастика и класическия балет. Все пак изборът ѝ е категоричен и Бисера Вълева завършва Художествената гимназия и специалност „Стенопис“ в Националната художествена академия. В първите години като творец прави няколко големи стенописа, но по-късно се насочва към живописта – кавалетна и монументална, като и към работата върху хартия.

В момента като преподавател в Софийския университет и Националната художествена академия Бисера Вълева предава на младите хора своята любов към изобразителното изкуство, като търси във всеки студент неговия творчески натюрел. Учи младите на дисциплина към себе си и смята, че човек - независимо дали рисува или прави нещо друго, трябва да влага много труд, дори да не постига желания резултат. Нейното верую в живота е: дори да се спънеш и да паднеш, стани и продължи напред.

Като студентка и след това - на базата на това, което правех според изискванията, правех и каквото аз искам.
В моите студенти виждам себе си – със съпротивата, която носят, с младежката арогантност...
Но мисля, че са важни принципите в изкуството, срещу които и аз съм се бунтувала.
Основният ми бряг в творчеството е живописта, а в живота – семейството.
Музиката и любовта са ми помогнали много. Помагат ми и сега... 


Художничката Бисера Вълева се чувства независима от конюнктурата на пазара - рисува това, което ѝ е интересно и което иска, независимо от модните търсения. Нарича една от изложбите си „Брегове“, защото всеки творец се опитва да достигне до някакъв бряг - независимо дали това е брегът на живописта, брегът на неговите амбиции или брегът на някаква реализация. Ако се вгледаме в творбите ѝ от експозицията „Сезони“, ще направим интересна аналогия с живота. Бисера Вълева е убедена, че годишните времена в човешката душа не съвпадат с реалните сезони – сърцето може да е сковано от люта зима през знойното лято. Художничката харесва пролетта, която движи личността напред и носи надежда, но и тя среща любовта през зимата, когато се запознава със съпруга си, който е музикант. Не е тайна, че различни композитори и до момента я вдъхновяват в нейните творчески търсения.

Тя обича емоциите да движат въображението и да предопределят живописните ѝ творби. Освен творец, учен, педагог, съпруга, майка, Бисера Вълева е човек с много разностранни интереси. Поддържа великолепна форма и фигура като тренира каланетика, йога, фитнес…

Родена в Лозенец и израснала в полите на Витоша, художничката обича да рисува природата, а софийските дървета са попаднали в пъстроцветните ѝ платна от изложбата ѝ „Корени“. Толкова често Вълева е рисувала през годините софийските улици и булеварди, че с подробности може да изброи колко малко са забележителностите, които са останали непроменени през десетилетията.

Чуйте цялата радиосреща с проф. Бисера Вълева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55