Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Бисера Вълева търси бреговете на творческото вдъхновение

Снимка: Архив
„Кой кой е“ този път е доста пъстроцветен с гостуването на художничката проф. Бисера Вълева, която умело съчетава научна, педагогическа и творческа дейност. От 21 години тя преподава „Изобразително изкуство“ в Софийския университет - във Факултета по начална педагогика, а от 18 години е преподавател по „Живопис“ в Националната художествена академия.

Доктор по педагогика и професор по „Рисуване и композиция“, Бисера Вълева е член е на Съюза на българските художници с творчески специализации в Париж и Барселона. Професионалната ѝ биография е изпъстрена от 35 самостоятелни изложби в страната и чужбина, както и с множество престижни награди. Сред най-големите ѝ експозиции са „Брегове“, „Черно, бяло и червено“, „Сезони“, „Разговор с ангел“, „Корени“.
Убедена е, че всеки творец малко или повече през годините търси по различен начин себе си чрез творбите си.

Само веднъж, и то преди година проф. Бисера Вълева направи съвместната изложба „Претворяване“ заедно със своя баща – известния художник проф. Васил Вълев. Именно покрай него се насочва към живописта, въпреки че първо избира пътя на художествената гимнастика и класическия балет. Все пак изборът ѝ е категоричен и Бисера Вълева завършва Художествената гимназия и специалност „Стенопис“ в Националната художествена академия. В първите години като творец прави няколко големи стенописа, но по-късно се насочва към живописта – кавалетна и монументална, като и към работата върху хартия.

В момента като преподавател в Софийския университет и Националната художествена академия Бисера Вълева предава на младите хора своята любов към изобразителното изкуство, като търси във всеки студент неговия творчески натюрел. Учи младите на дисциплина към себе си и смята, че човек - независимо дали рисува или прави нещо друго, трябва да влага много труд, дори да не постига желания резултат. Нейното верую в живота е: дори да се спънеш и да паднеш, стани и продължи напред.

Като студентка и след това - на базата на това, което правех според изискванията, правех и каквото аз искам.
В моите студенти виждам себе си – със съпротивата, която носят, с младежката арогантност...
Но мисля, че са важни принципите в изкуството, срещу които и аз съм се бунтувала.
Основният ми бряг в творчеството е живописта, а в живота – семейството.
Музиката и любовта са ми помогнали много. Помагат ми и сега... 


Художничката Бисера Вълева се чувства независима от конюнктурата на пазара - рисува това, което ѝ е интересно и което иска, независимо от модните търсения. Нарича една от изложбите си „Брегове“, защото всеки творец се опитва да достигне до някакъв бряг - независимо дали това е брегът на живописта, брегът на неговите амбиции или брегът на някаква реализация. Ако се вгледаме в творбите ѝ от експозицията „Сезони“, ще направим интересна аналогия с живота. Бисера Вълева е убедена, че годишните времена в човешката душа не съвпадат с реалните сезони – сърцето може да е сковано от люта зима през знойното лято. Художничката харесва пролетта, която движи личността напред и носи надежда, но и тя среща любовта през зимата, когато се запознава със съпруга си, който е музикант. Не е тайна, че различни композитори и до момента я вдъхновяват в нейните творчески търсения.

Тя обича емоциите да движат въображението и да предопределят живописните ѝ творби. Освен творец, учен, педагог, съпруга, майка, Бисера Вълева е човек с много разностранни интереси. Поддържа великолепна форма и фигура като тренира каланетика, йога, фитнес…

Родена в Лозенец и израснала в полите на Витоша, художничката обича да рисува природата, а софийските дървета са попаднали в пъстроцветните ѝ платна от изложбата ѝ „Корени“. Толкова често Вълева е рисувала през годините софийските улици и булеварди, че с подробности може да изброи колко малко са забележителностите, които са останали непроменени през десетилетията.

Чуйте цялата радиосреща с проф. Бисера Вълева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното кино през 2007 г.

Киноизкушения за идната седмица

На 15 март ще очакваме отново да видим името на Мария Бакалова сред номинираните – този път за „Оскар“, анонсира кинокритикът Деян Статулов . Преди това обаче, на 11 март започва 25-ият София Филм Фест . Светила на световното кино, носители на Наградата на София, ще представят лично своите филми. Програмата включва филми на Тери..

обновено на 05.03.21 в 19:33

БНР подготвя Green Deal Podcast

БНР подготвя Green Deal Podcast. Това е проект, който се изпълнява от “Евранет+”, в партньорство с Германското радио и Полското национално радио. Ще бъдат изготвени 24 подкаста - достатъчно дълги и шарени, които ще говорят за т.нар. “зелена сделка”, но не по бюрократичния език на Брюксел, а през гледната точка на младите хора и това, което те искат да..

публикувано на 05.03.21 в 19:29
Цветанка Шопова

Себепознанието като средство за трайно преобразяване на живота ни

Цветанка (Теа) Шопова работи като психотерапевт и психоаналитик в 18-ти район в Париж. Тя издава на български език една изключително полезна книга - “Седем ключа, за да събудим жизнената си сила” . Заминава за Франция, едва когато е на 19 години, но успява да се справи в чуждата държава и да стане психотерапевт. В книгата си тя разказва за седем..

публикувано на 05.03.21 в 18:32
Маестро Найден Тодоров

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен  идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“. В концертната програма са предвидени: Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус Моцарт; Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус със солистка Мария..

публикувано на 05.03.21 в 18:07
Деян Денев

Деян Денев, ARPharM: Видя се, че без добро здравеопазване не може да има силна държава

Здравната   система беше на изпит и на него не я „скъсаха“ . Здравеопазването в България по време на пандемията не се е променило, промени се очакването към системата, която по принцип се развива с бавно темпо. Така определи настоящата ситуация Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в..

публикувано на 05.03.21 в 16:24
Д-р Светлана Хедер

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване , а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме вчера. Хората със затлъстяване са в риск да се..

публикувано на 05.03.21 в 15:27

Два дни „Миш маш" базар показва приложно изкуство в парка „Заимов"

На 6 и 7и март над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще се съберат на едно място за първото издание на „ Миш маш фест “ за тази година, съобщиха пред Радио София организаторите. „На любимата ни локация в парка "Заимов" ще съберем най-добрите творци в областта на приложното изкуство“, каза пред Радио София Левена..

публикувано на 05.03.21 в 14:33