Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Димитров: Никой не спира ракията на дядо

Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха, че варенето на ракия в селските казани трябва да се извършва от 1-ви юли до 31-ви декември и това предизвика недоволството на собственици на ракиени казани. В Хасково започнаха подписка срещу законовите промени. Според недоволните мярката ще доведе до растеж на сивия сектор и увеличаване на нелегалното производство на ракия.

С промени в акцизния закон за малки обекти за дестилация вече ще се считат казани за ракия с обща вместимост до 500 литра, а не до 1000, както беше досега. За първите до 30 литра за лична консумация ракия годишно семейството ще плаща акциз наполовина – по 2,2 лева на литър. Според опозицията това ограничение е в полза на големите производители на спиртни напитки.

Текстът, който ограничава производството в малките казани от началото на юли до края на декември, а извън този период изисква да бъде уведомяван писмено началникът на съответното митническо управление, според депутати създава възможност за административен рекет.

Емил Димитров, един от вносителите на предложението, увери, че никой няма да забранява варенето на ракия извън определен период:

Ако има 10 казана в селището Х и всички те работят през месеците, когато зреят съответните плодове, от които се прави ракията, те ще си работят. Ако два от тези казани решат, че могат, че имат какво да правят и през зимата, уведомяват митницата и си работят през цялото останало време, обясни Димитров.

Целта е по времето, когато могат да се събират захаросъдържателните плодове, да са всички, а тези, които искат по изключение, извънредно, просто да уведомят. Никой не спира ракията на селяните, никой не спира ракията на дядо.

Емил Димитров допълни, че ако някой се страхува и за двата си процента избиратели сред селяните, няма нужда да ги лъже непрекъснато, за да си ги запази.

Селяните ще могат да си варят ракия в казани до 500 литра когато, както и колкото поискат и това беше разрешено.

От следващата година цигарите ще поскъпват заради увеличаване на акциза. Най-евтините цигари ще струват с 0,30 лева повече, а при по-скъпите увеличението ще бъде с 0,55 лева, решиха окончателно депутатите. От догодина най-евтините цигари ще гонят 5 лева, а най-скъпите – над 6-7 лева, сочат изчисленията. Поскъпването ще продължи до 2018 г. и най-бързо това ще се случва при по-евтините цигари заради поет към ЕС ангажимент. Според председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова неприемането на новата структура означава директен лобизъм за високия сегмент цигари.

В рамките на парламентарния дебат Корнелия Нинова от БСП подчерта, че по-високите акцизи никога не са носили повече приходи в хазната, нито са водили до подобряване на здравословното състояние на нацията. Според нея с предлаганите промени ще падне официалният дял на изпушените цигари и ще се увеличи контрабандата.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.