Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Жените, търсещи помощ при случи на домашно насилие - под 1%

На Международния ден за борба с насилието над жени в кулоарите на Парламента ще бъде поставено началото на кампанията на Български фонд за жените „#Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието”, която е част от световните „16 дни на активизъм срещу насилието над жени”. Кампанията „#Всеки четвърти“ адресира начина, по който мислим и говорим за насилието над жени.

Срамът и чувството за вина често допринасят за това тормозът над 30% от тях да продължава средно по 10 години, а в България само под 1% от постоянно увеличаващите се случаи на домашно насилие търсят помощ.

Добрина Добрева разговаря с Надежда Дерменджиева, директорка на Български фонд за жените за лицата на насилие и каналите на кампанията. Чуйте.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„За да живея" - от първо лице за Северна Корея

„За да живея", едно от новите заглавия на книжния пазар, е биографичната книга на Йонми Парк, която на тринайсет години бяга със семейството си от Северна Корея.   Младата писателка разказва от първо лице за пропагандата и лошия живот в родината ѝ. На 13 години Йонми тежи 27 кг. и страда от недохранване. Чак когато пристига в Южна Корея, тя разбира, че..

публикувано на 26.06.19 в 15:41

Ученици разказват с текстове и камера за забравени личности от българската история

За трета година екипът на социалната мрежа за добри дела „Волонтайм“ организира кампанията „Будителят си ти“. Миналата година темата на конкурса беше "Добрите дела са около нас", а тази -  „Забравените личности“ и в него могат да се включат с есета и снимков материал ученици от 8-и до 12-и клас. Целта е децата да потърсят и открият онези..

публикувано на 26.06.19 в 14:40
площад

Книжният пазар "Славейков" остава, не е ясно кога ще се завърнат търговците

Общинското търговско дружество "Пазари Запад" е стабилно финансово, няма задължения и има печалба, благодарение на която реализира проектите си, увери пред Радио София главният експерт в дружеството Борислав Борисов. Проектът, който се осъществява в момента, е цялостна реконструкция на Пазар "Щросмайер". Дружеството разполага с три павилиона и пет..

публикувано на 26.06.19 в 14:38

Толерантното отношение е най-важното условие за бежанците, търсещи работа в България

"Каритас" проведе четвърта поредна трудова борса за свързване между потенциални работодатели и търсещи закрила хора у нас. Кариерният център работи вече трета година по програма за заетост. Бизнес секторите, които най-често се интересуват от бежанци са такива, за които няма интерес от българи , обобщава Десислава Петкова от отдел "Миграция и..

публикувано на 26.06.19 в 13:26

Артисти се борят срещу наркозависимостите с изкуство

Артисти ще се борят срещу наркозависимостите с изкуство. Днес в парка „Заимов“ ще се проведе концерт по повод Международния ден за борба с наркотиците и наркотрафика. Програмата включва арт работилница с художника-авангардист Иван Яхнаджиев от 16.00 часа и концерт от 18.00 часа. Българският хип-хоп артист - Жлъч, познат още като Жлъчезар Живков ,..

публикувано на 26.06.19 в 12:34

20 младежи ще живеят три седмици при непознати баби в три села

За шеста година сдружение „Фабрика за идеи“ свързва млади градски хора с възрастни в обезлюдяващи села, за да създадат мост между поколенията и нови възможности в местата, в които се провежда инициативата. 12 български села вече посрещнаха своите резиденти. Нови 20 младежи предстои да заживеят при непознати баби за три седмици в селата Синаговци,..

публикувано на 26.06.19 в 10:59

Накъде в София

АРТ АТЕЛИЕ В парка „Заимов“ по повод Международния ден за борба с наркотиците и наркотрафика ще се проведе концерт тази вечер. Програмата включва арт работилница с художника-авангардист Иван Яхнаджиев от 16.00 часа и концерт от 18.00 часа. ТЕАТЪР В театър „София“, на открита сцена тази вечер ще се играе спектакълът „Колекционерът“ по..

публикувано на 26.06.19 в 09:22