Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Именити русенци журират Десетия международен конкурс "Шуберт"

Снимка: БГНЕС

За десета година в Русе ще се проведе международен конкурс на името на Франц Шуберт. Събитията ще бъдат част от честването на 55-годишнината на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" и във връзка с това за членове на журито, ръководено от Ива Чавдарова - уважаван музиковед, директор на фестивала "Мартенски музикални дни" и началник отдел "Култура" в Община Русе, ще бъдат още няколко прочути русенски музиканти: цигуларят Светрин Русев (Париж), клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров (Хановер), диригентът Иво Венков (Антверпен), флейтистът проф. Георги Спасов (София), доц. Антон Матев (Линц), вокалният педагог Георги Делиганев, оперните певци Николай Моцов и Иван Кюркчиев.

Партньор на НУИ "Проф. Веселин Стоянов" в този конкурс е и Русенската филхармония, което позволява третият тур да се провежда с оркестър и това прави състезанието особено привлекателно за младите кандидати. Тази година те са 90 души от 9 страни.

На откриването на конкурса в Русе на 26 ноември ще свирят членовете на журито Аглика Генова и Любен Димитров, проф. Георги Спасов и Николай Моцов, а на закриването гост ще бъде Светлин Русев.

Чуйте подробности в интервюто с Мария Дуканова - директор на НУИ "Проф. Веселин Стоянов" - Русе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.