Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Павел Балев и Софийската филхармония отбелязват Годината на Ян Сибелиус и Карл Нилсен

| обновено на 06.12.15 в 00:43
Снимка: Софийска филхармония

2015-а е обявена за Година на Ян Сибелиус и Карл Нилсен по случай 150-годишнината на двамата скандинавски майстори, признати за най-видните представители на своите композиторски школи - финландската и датската.


Във връзка с тези две годишнини, Софийската филхармония покани двама от най-успешните наши музиканти на международната сцена - диригента Павел Балев - музикален директор на Филхармонията на Баден-Баден, Германия, и цигуларя Светлин Русев - концертмайстор на Филхармонията на Френското радио, за изпълнението на програма, която включва творби на Сибелиус и Нилсен.

Особено интересна за българската публика беше програмата, включваща малко познатите "Исторически сцени II" от Сибелиус и Симфония №4 "Неунищожимата" от Нилсен, както и един от шедьоврите на ХХ век - Концерта за цигулка и оркестър от композитора, когото наричат "певец на финската душа".

Чуйте разговора с маестро Павел Балев след успешния концерт на Софийската филхармония, за да научите откъде идва интересът му към творчеството на Карл Нилсен и какви нови проекти готви българският диригент със знаменитите наши оперни прими Веселина Кацарова и Красимира Стоянова.

Междувременно бе разпространена новината, че компактдискът "Руски арии", записан от мецосопрана Веселина Кацарова с Филхармонията на Баден-Баден под диригентството на Павел Балев, получава номинация за International Classical Music Award 2016 в категория "Вокален рецитал". Същата награда през 2012 г. получи тандемът Красимира Стоянова и Павел Балев за албума им "Славянски арии" с Мюнхенския радиооркестър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.