Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на ДБГ е ключово, защото партията е с най-много депутати в Реформаторския блок

Снимка: БГНЕС

Движение България на гражданите заседава в този час по политическата позиция на партията дали да оттеглят подкрепата за властта, а по-късно през деня се очаква и окончателното гласуване на парламентарната комисия за конституционните промени, свързани със съдебната власт.

Решението на ДБГ е ключово, защото партията е с най-много депутати в парламентарната група на Реформаторския блок и лидерът ѝ Меглена Кунева е вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, пряко ангажирана с членството на България в Шенген и прокарването на антикорупционната стратегия, свързана с подготвения Закон за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности.

Ясна е позицията на други две партии в Реформаторския блок - СДС и ДСБ, като от СДС ясно заявиха, че продължават подкрепата си за управлението, а партията на Радан Кънев реши на партиен форум в Поморие, че остават в опозиция. Министърът им Петър Москов обаче напусна заместник-председателското място в партията, но остана на поста си в здравното ведомство.

Във вторник се очаква и окончателната позиция на целия Реформаторския блок, който се събира на председателски съвет. Сътресенията в Блока бяха предизвикани след приетите на второ гласуване конституционни промени, пряко свързани със съдебната власт и последвалата оставка на правосъдния министър Христо Иванов.

Следобед предстои третото окончателно гласуване на промените в Конституцията  в ресорната парламентарна комисия. Гласуването на проекта по принцип е в цялост. Съгласно правилата между второ и трето четене, не се правят предложения по текстовете, като след второто гласуване комисията представя целия текст за трето гласуване. Може да се предлагат само редакционни технически поправки. Още тази седмица законопроектът ще влезе в пленарна зала като гласуването ще е в цялост и поименно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.