Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарна комисия прие окончателно промените за съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Ресорната комисия в Народното събрание прие окончателно промените в Конституцията, пряко свързани със съдебната власт. 

С 11 гласа "за" членовете от ГЕРБ, ДПС, ПФ, БДЦ, АБВ, "Атака" и един от членовете на Реформаторския блок подкрепиха на трето четене конституционните промени. Атанас Атанасов от реформаторите гласува "въздържал се". Той обяви несъгласието си от приетите на второ четене промени, свързани с квотното разпределение в съдебната и прокурорската колегии и особено заради превес на професионалната квота в прокурорската колегия. Атанасов се възпротиви и на приетите текстове, съгласно, които управлението на съдебните имоти от страна на ВСС. 

Членовете на БСП отсъстваха по време на заседанието по уважителни причини. 

С третото гласуване временната комисия за Конституцията потвърди основните промени в основния закон, разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии съдийска и прокурорска. Отмяната на тайното гласуване във ВСС като разпоредба в конституцията, превес на професионалната над политическата квота в двете колегии като политическата квота във ВСС ще се избира с две трети от народните представители. Остава седемгодишният мандат на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Разширяват се правомощията на инспектората към ВСС като той ще извършва проверки за почтеност и конфликт на интереси на магистратите. 

В сряда Законът за изменение и допълнение на Конституцията ще се гласува окончателно в пленарната зала. Процедурата ще включва ставане на всеки народен представител от място и устно обявяване на личния вот. 

Атанас Атанасов потвърди след заседанието, че е подал оставката си като председател на вътрешната комисия в Народното събрание

По въпроса за новия министър на правосъдието Димитър Лазаров и Данаил Кирилов от ГЕРБ отрекоха да са водени разговори с тях за този пост.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.