Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Парамов: Не е нужна политическа хитрост за въвеждането на данък "уикенд"

Снимка: БГНЕС

Около данък „Уикенд“ няма никаква тайнственост или задкулисна схема. Стегнахме до положение, в което нямаме достатъчно приходи, а имаме много повече разходи и това ни принуждава да се обърнем към всички онези „тънки“ места, в които има пари и да се ангажират всички тези платци, да платят на държавата каквото се полага. Тази позиция застъпи в предаването „12+3“ финансистът Кольо Парамов:

Идва времето, в което български финансов министър е принуден да мисли и да действа така, че да изпълни бюджета в цялата му пълнота. Това е едно сериозно перо – много от хората, които имат фирми, ги използват и за лични нужни и част от тях не са натоварени по никакъв начин, води се една безконтролна схема, отиваме към Европа, а искаме да не работим по европейски.

Не е нужно да се проявява политическа хитрост – проектира се, реализира се в закона и нека тези 240 депутати да поемат отговорност, а не скрито под покривката министърът на финансите да обере цялата несгода, подчерта Парамов.

Относно „специалните хора в бизнеса“ Парамов каза, че българските политици трябва да престанат да делят хората на специални - за едната и за другата олигархия, натрапваща и моделираща поведение от всяка гледна точка за държавата:

Специалните хора трябва да бъдат приравнени към всички останали и всеки трябва да си отиде на мястото… Нямаме избор, освен публично да оповестим кой какво ползва, кой го регистрира, кой какви данъци плаща… Тази година един, двама или пет ще се „промушат“ или ще направят опит да скрият, но трябва да се започне отнякъде.

Трябва да проверим може ли да работи България без една такава митница, в която са скроени всичките канали на мафията в страната и в която изтичат огромни пари, от които не можем да се възползваме и лишаваме бюджета от тях, това отбеляза Парамов по отношение на обявеното закриване на Свиленградската митница.

По думите му, има канали, които движат черната, мръсна система в българските финанси и прехвърлянето на митнически служители в централните структури е експеримент, който да установи дали ще има премоделиране на тези канали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.