Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни ателиета привличат децата в Националния етнографски музей

За четвърта поредна година коледни ателиета събират деца в Националния етнографски музей в София. Днес и утре те  ще творят заедно с познавачи на българските традиции и обичаи.

Как се прави обреден хляб, как се тъче на стан, какви носии са носили нашите баби и прабаби могат да видят децата в Етнографския музей. И заедно с впечатленията от пъстрите носии да си направят сурвачка от дряново клонче. Най-нетърпеливите деца се похвалиха със своите сурвачки. 

Коледните ателиета си поставят за цел да предават на най-малките живите български традиции. В Етнографския музей, малки и големи могат да чуят Коледарски песни и български народни приказки. 

Наталия Рашкова от Института за етнология и фолклористика е предоставила записи на песни, изпяти на Събора в Копривщица през далечната 1981 година. Между тези песни има всякакви, които са се изпълнявали в дома на стопаните, когато коледарите обикалят домовете и пеят на всеки член от семейството.

Приказните истории днес и утре ще разказва Ирина Коларска от института. Ще разкажа приказката за мързеливата жена, приказката "Отмък-примък" и някоя вълшебна приказка за радост на децата.
А Лидия Раева от Задругата на майсторите на художествените занаяти в София показва на децата, как се тъче на стан. Аз работя сувенири в момента. Тези сувенири са с хлопка. Това е български традиционен звънец. Гони злите духове.
Коледните ателиета продължават днес и утре от 10.30 до 16.30 часа, входът за деца и ученици е свободен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.