Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще подкрепи реализацията на газов проект през България

Михаил Миков
Снимка: БГНЕС

БСП ще подкрепи реализацията на газов проект през България, увери лидерът на социалистите Михаил Миков и подчерта, че България трябва да запази стратегическата си позиция в газоразпределителния пазар:

България няма право да загуби геостратегическото си предимство на Балканите като мястото, през което се транзитира газ от изток на запад. Сега разбирам, че това прозрение е осенило и министър-председателя.

БСП отново посочиха необходимостта от проекта "Бургас-Александруполис" за пренос на нефт. С оглед на ситуацията в Близкия изток, усложнените руско-турски отношения и особено от гледна точка на българските интереси. Миков коментира и казуса между "Газпром" и "Овергаз":
Мисля, че случаят беше изкуствено драматизиран, за да се покаже титанични  усилия в новогодишната, предновогодишната нощ за отоплението на българските граждани.

Социалните приоритети за левицата за новата година стават образованието, здравеопазването и демографските въпроси. В училищата в малките населени места трудно може да се реализира увеличение на учителските заплати, а достъпът до здравеопазване става все по-труден, отчетоха от БСП. Все по тревожни са и данните за раждаемостта през изминалата година, констатира Миков:
Демографската криза - първите дни на новата година показаха, че тя все повече се превръща в демографска катастрофа. Отговорът на правителството беше, прокарване на бюджет, в който социалните плащания са свързани с отглеждането на дете, бяха замразени. Смятам, че това е безотговорно поведение.

Миков отказа да коментира вътрешнопартийните процеси в Движението за права и свободи, но разкритикува действията на освободения председател на ДПС Лютви Местан в контекста на националната сигурност. 
Смятам, че ДПС е зряла политическа сила и тя ще намери пътят, по който да бъде ангажирана в демократичното представителство на България.

За пореден път от БСП се възпротивиха на действията от страна на ръководството на БНР и на СЕМ със спирането на предаването "Деконструкция" по "Хоризонт".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.