Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет блока по Националната програма за саниране в Благоевград вече са напълно завършени

Снимка: БГНЕС

До средата на август ще бъдат санирани всички одобрени по Националната програма жилищни блокове в Благоевград. Усвоената от хората и бизнеса сума се очаква да бъде между 160 и 180 милиона лева.

Благоевград е един от лидерите по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Пет блока вече са напълно завършени, обновяват се още толкова.

До края на февруари ще бъдат подписани договори с фирми - изпълнители за още 86 жилищни сгради, каза на пресконференция кметът на областния център Атанас Камбитов:

Ресурсът, който трябва да усвои Общината, респективно бизнесът, и в края на краищата - гражданите, е между 160-180 милиона. Така сме направили разчета, че на 15 август за Богородица всички договори трябва да са изпълнени и градът трябва да има съвсем нов облик.

Общо 135 блока ще бъдат санирани в първия етап на програмата, което е около 80 процента от големите жилищни сгради. Всеки момент се очакват конкретните указания на регионалното министерство за втория етап, който допуска сгради с над шест жилища да бъдат финансирани безвъзмездно по програмата за саниране.

Интересът на хората е голям, сподели кметът и призова за активност от страна на собствениците:

Започваме много целенасочена кампания. Вече имаме алгоритъма да започнат да си създават сдруженията. Това, което направихме първия път и като излезе програмата, това е идеята да спестим времето.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.