Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Генезис" оркестър - новият творчески устрем на диригента Йордан Камджалов

Йордан Камджалов
Снимка: Булфото

След създаването на хоровия проект "Музикална лаборатория за човека" през 2015 година, нашумелият млад български диригент Йордан Камджалов започва работа и по създаването на нов симфоничен оркестър. Неговото име ще бъде "Генезис", а прослушванията на кандидатите предстоят на 16 и 17 януари 2016 г. в читалище "Академик Андрей Стоянов" - София.


Първият съвместен концерт на "Генезис" оркестър и хора "Музикална лаборатория за човека" ще бъде на 6 април 2016 г. в зала "България", а в програмата ще бъдат включени творби от Димитър Ненов и Рихард Вагнер, както и мащабната Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен.

В предаването "Алегро виваче" Камджалов разказа, че вече са се обадили български музиканти, които живеят в чужбина, с желание да участват в начинанието. В момента по целия свят се закриват оркестри, музикалната култура у нас е в тежка ситуация. Как се създава оркестър в такава криза?

В интерес на истината е така в Европа, но в Азия не е. В Азия се създават оркестри - там нещата растат, а в Европа по особен начин намаляват. Но точно в противовес на това, като антитеза на тези деструктивни тенденции в областта на изкуството, се създава нещо градивно. И то не за да има някакъв оркестър - дойдоха музиканти при мен и ми казаха: "Искаме да оставяме сърцата си на сцената, искаме да горим в това." И аз в тази формулировка чух моята мечта! Как можеш да кажеш "Не" на такова нещо?! Истината е, че България е донор на толкова много световни оркестри...

Чуйте цялото интервю с Йордан Камджалов в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.