Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди гръцки фермери блокираха граничните пунктове с България

| обновено на 27.01.16 в 18:35
Снимка: Кети Тренчева

Стотици гръцки фермери наложиха тази сутрин блокда на граничните пунктове с България "Илинден-Ексохи" и "Кулата-Промахон". Така земеделците подновиха своите протестни действия заради данъчната реформа на правителството в Атина.  Само за един час, от 11.00 до 12.00 часа, протестиращите фермери, подкрепени от шофьори на товарни автомобил, достигнаха вече между 6 и 7 хиляди. Около 14.00 часа блокадата на граничния пункт "Илинден- Ексохи" беше вдигната, но към 18.00 часа пунктът бе блокиран отново. Другата граница "Промахон-Кулата" остава окупирана. Няколко километра е колоната от тирове на Кулата.  Разнопосочна е информацията от организаторите на  мащабните земеделски протести колко време ще продължи блокадата.

Гръцките фермери заявиха, че от 100 изкарани евро 85 те трябва да дадат на държавата и са категорични, че няма да го направят. В ранния следобед официалните власти в Гърция информираха, че блокадата ще продължи три дни. Фермерите обаче обявиха безсрочно затваряне на границите като с оглед на ситуацията ще взимат решения дали да има частично пропускане в двете посоки за по час, два.  Допълниха, че не се страхуват от сблъсъци с полицията и не очакват такива. 

Властите в Гърция не са предприели никакви действия срещу незаконното блокиране на международните пътища и вътрешната граница на Евросъюза между двете държави, негодуваха превозвачи. Протестиращите пък се заканиха, че поне седмица няма да напуснат зоната за граничен контрол и пропускане, а ако правителството не чуе и не изпълни техните искания, ще стоят на границата до март. 

Най-неприятното е, че институциите в двете държави нямат представа, какви ще са нагласите и настроенията на протестиращите земеделци в следващите часове и дни - каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Въпреки това са взети всички мерки на нашата територия: 
С областната дирекция на МВР са предприети мерки по обезопасяване на движението по двете главни артерии, които водят до  КПП-тата, така, че да имат възможност шофьорите да намаляват скоростта, както и да бъде осигурена свободна лента за придвижване на автомобили на пожарна безопасност и защита на населението,  както и такива на спешната помощ. Говорил съм и с кмета на община Петрич, да бъдат в готовност да осигурят евентуално напитки, храна на хората, които няма да могат да преминат през граничните пунктове. Евентуално при необходимост ще се свържем и с Българския червен кръст за помощ. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Граничните власти у нас с готовност да реагират при блокада на границата от гръцки фермери

Втора седмица продължават ефективните протести на земеделските производители в Гърция срещу осигурителната и данъчна реформа на правителството. Днес те се заканиха с трактори и селскостопански машини да блокират всички основни пътища, пристанища и сухопътни..

публикувано на 27.01.16 в 11:00