Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се очаква да бъде представен проектът за Национална здравна карта

Снимка: www.umbalpleven.com

Очаква се по обед министърът на здравеопазването Петър Москов и неговият екип да представят проекта за Национална здравна карта на пресконференция, след което той ще бъде публикуван на сайта на министерството за едномесечно обществено обсъждане. В понеделник предложенията на министерството бяха обсъдени с представители на съсловията, бизнеса и пациентите. Съсловните организации обаче предвиждат възникването на нови проблеми.

Болничните легла у нас като общ брой не достигат, но в същото време има излишък от легла за активно лечение в много снпециалности, най-вече хирургични. Необходимо е разкриването на хиляди легла за продължително лечение и долекуване, констатира проектът за Национална здравна карта. От Сдружението на общинските болници в понеделник заявиха, че заложените в картата критерии ги обричат. Доктор Неделчо Тотев заяви:

Ние не виждаме здравната карта до какво ще допринесе. Тя просто ще откаже услуга. Икономиите ще дойдат от там и ще се откаже услуга. Като на един човек му вземеш местото, структурата, в която да се лекува, съответно и персоналът ще се разбяга. От функционални ще станат структурни проблеми.

Според Националното сдружение на общопрактикуващите лекари данните в документа са спорни. Има значително разминаване в броя на посочените и на реално действащите джипита, каза пред "Хоризонт" секретарят на сдружението Румен Алексов:

В област Кюстендил работят към ден днешен 88 общопрактикуващи лекари, а в тази Национална здравна карта е завишен с близо 30 души. Направих справка и с другите области в България и също на доста места се оказа, че има едно голямо разминаване в броя.

През есента парламентът одобри законодателни промени, които задължават Здравната каса да сключва договори само с лекари и лечебни заведения, отговарящи на критериите и обема, определени в Националната здравна карта.

От Центъра за защита правата в здравеопазването прогнозират, че повечето общински болници, които са с относително малък брой легла, лекари и специалности, ще останат без договор със Здравната каса. Коментарът е по повод заложените в проекта за Национална здравна карта критерии. В столицата леглата за болни ще бъдат намалени с над хиляда, най-вече в отделенията по гастроентерология, ортопедия и хирургия. Сигурно е, че нито една от държавните болници няма да бъде засегната, може би ще останат и няколкото големи частни болници, коментират още от Центъра за защита правата в здравеопазването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Р. Алексов: Твърденията за излишък от лекари в определени райони са пресилени

Броят на общопрактикуващите лекари по региони, заложен в проекта на Националната здравна карта, се разминава с реалния. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ секретарят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари Румен..

публикувано на 02.02.16 в 10:30