Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Алексов: Твърденията за излишък от лекари в определени райони са пресилени

Снимка: БГНЕС

Броят на общопрактикуващите лекари по региони, заложен в проекта на Националната здравна карта, се разминава с реалния. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ секретарят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари Румен Алексов, който е и председател на сдружението в Кюстендил:

В област Кюстендил работят, към ден днешен, общо 88 общопрактикуващи лекари, а в това разпределение, което беше показано в тази Национална здравна карта, броят им е завишен с близо 30 души. Направих справка и с други области, с колегите, които живеят и работят там, и на доста места се оказа, че има едно голямо разминаване в броя. Направих собствена справка, като отворих данните на НСИ към 31 декември 2014 г. Там броят на общопрактикуващите лекари, които имат договори с РЗОК е изключително точен и за съжаление доста се разминава с броя лекари, посочени в Национална здравна карта.

От Сдружението са обърнали внимание на останалите участници в „Партньорство за здраве“. Според експерта, твърденията за излишък от лекари в определени райони са „пресилени“ на фона на общия недостиг на кадри и даде примери: 

В броя общопрактикуващи лекари, които са посочени от информацията в тази Национална здравна карта са посочили, че има над 1 300 общопрактикуващи лекари за град София, а реално техният брой е близо 900. В област Благоевград Национална здравна карта е посочила, че работят 87 общопрактикуващи лекари, а НСИ посочва 200 души.

В страната има и области с драстичен недостиг на общопрактикуващи лекари предимно поради демографски условия.

Доктор Алексов изключи административно преразпределение на личните лекари, защото изборът им е свободен.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна