Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети ден блокада на българско-гръцката граница

| обновено на 03.02.16 в 09:14
Снимка: БГНЕС
Продължава блокадата на граничния пункт "Промахон - Кулата", където се пропускат само леки автомобили и автобуси. Час и половина преди полунощ протестиращите гръцки фермери са освободили платното на тяхна територия и е започнало пропускане на ТИР-овете в двете посоки до пет часа тази сутрин. По информация на служителите на "Гранична полиция" едва една трета от камионите са успели да преминат през гишетата за проверка и контрол. Колоните от автомобили и на българска, и на гръцка територия са над пет километра. Леките коли и автобуси се пропускат и в двете посоки.

Очаква се към 11.00 часа отново да бъде блокирано преминаването на всички превозни средства на другия граничен пункт в района "Ексохи - Илинден".


Българският червен кръст се включва в акцията по осигуряване на храна и вода за хората, блокирани на българско-гръцката граница.

Председателят на доброволческата организация Христо Григоров съобщи за "Хоризонт", че около девет часа екипите ще бъдат в района на ГКПП "Кулата", а по-късно и на "Илинден". Във връзка с информацията, че на гръцка територия също има бедстващи шофьори и пътници, Григоров заяви, че ще поискат от гръцките гранични власти червенокръстците да бъдат допуснати и до територията на южната ни съседка, за да осигурят храна и вода на хората.

Ще бъде отправен апел и към гръцката организация на Червения кръст да се включи в акцията в помощ на изпадналите в беда заради протестната блокада на българско-гръцката граница.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.