Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дудов: Всички лекарства за онкоболните на химиотерапия са осигурени от НЗОК

В момента всички лекарства за онкоболните на химиотерапия са осигурени от Здравната каса, съобщи в предаването “Преди всички“ националният консултант професор Асен Дудов. След последните законодателни промени част от медикаментите за онкоболни отпаднаха от списъка, който се заплаща от НЗОК и се наложиха допълнителни мерки, за да се набавят необходимите лекарства.


От около седмица са върнати тези няколко лекарства и отново Касата ги реимбурсира. Надявам се да не се получават за напред подобни луфтове, допълни професор Дудов и подчерта:

Надявам се да можем да осигурим на пациентите най-съвременното лечение.

Професор Дудов допълни, че към настоящия момент няма пациенти, които да не могат да си получат лекарствата по финансови причини:

Лекарствата са осигурени. Единствено имаше два продукта, за които все още нямам информация – те са в областта на онкохематологията и не знам дали там е намерен някакъв компенсаторен механизъм. Останалите няколко продукта се реимбурсират.

36 825 българи са били диагностицирани с рак през 2013 година, като над 53% от заболелите са мъже. Данните са от последния обобщен доклад от Националния раков регистър и бяха изнесени по повод Световния ден на рака 4-ти февруари.
Малко над 18 000 са починалите от тази диагноза пред същата година. Тенденцията е броят на заболелите да се покачва всяка година, а смъртността, макар и с минимален процент, да намалява.

Подробности чуйте в интервюто в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.