Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бирмингамският оркестър си избра млада литовка за диригент

Мирга Гражините-Тила

Симфоничният оркестър на Бирмингам си е създал име на откривател на ярки таланти. Затова, когато си избира нов шеф-диригент, винаги предизвиква вниманието на гилдията, съобщава Класик ФМ Лондон.

Новоизбраният главен диригент за първи път в историята на оркестъра е жена. Тя е на 29 години и е от Литва. Казва се Мирга Гражините-Тила и вече се надпреварват да я канят и в Европа, и отвъд Океана.

Мирга Гражините-Тила е израснала в музикантско семейство. Обучението ѝ преминава в Цюрих, Лайпциг и Болоня. През 2012 година работи с прочутия млад венецуелец Густаво Дудамел в Лосанджелиската филхармония - там през юли Мирга ще встъпи в длъжност асоцииран диригент.  Предстоят ѝ дебютни концерти с оркестрите на Сан Диего и Детройт. Тя е музикален директор на залцбургския Landestheater. А в Бирмингам е дирижирала само два пъти досега, но симфониците оценяват очевидно огромния ѝ потенциал и бързат да я "грабнат", преди някой друг да го направи.

Наистина не съм се чувствала в неизгодно положение в сравнение с моите колеги - мъже. В същото време много добре знам, че някои мои приятелки и колежки диригентки трябва да се трудят здраво, за да постигнат равнопоставеност, споделя младата литовка в интервю на Шарлот Грийн.

Явно тепърва ще слушаме много за  Мирга Гражините-Тила!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.