Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Животът на героя" отправи цигуларя Веско Ешкенази на европейско турне

Веско Ешкенази по време на репетиция с маестро Гати

Кралският Концертгебау оркестър направи 10-дневно турне  под диригентството на Семьон Бичков с осем изпълнения на симфоничната поема "Животът на героя" от Рихард Щраус в седем европейски града - от Амстердам на 28 и 29 януари, през Барселона, Мадрид, Люксембург, Франкфурт, Париж, с финал в Брюксел. Солисти в различните концерти бяха пианистите Кирил Герщайн, Нелсон Фрейри и Жан-Ив Тибоде.

"Животът на героя" е творба, посветена от композитора Рихард Щраус на диригента Вилем Менгелберг и 10-годишнината от основаването на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам през 1898 година. Симфоничната поема е едно от най-взискателните оркестрови произведения и заради солата на цигулката, които изискват специална подготовка от концертмайстора. 

Концертмайсторът на най-престижния холандски оркестър, обявяван неведнъж от критиците за №1 в света, Веско Пантелеев-Ешкенази написа в социалната мрежа Фейсбук по повод концертите: Винаги ще пазя в сърцето си всички тях, както и прекрасното музициране на моя оркестър. Благодаря ви, мили мои приятели, за доверието и уникалното свирене. 

През месец август 2016 се предвижда началото на друго, по-голямо европейско турне на Кралския Концертгебау оркестър, което ще премине за няколко години през всички страни членки на Европейския съюз. Водят се преговори финалният концерт да бъде в София, в зала 1 на НДК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.