Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова и Ивелина Василева подписаха договор в подкрепа на ВиК сектора

Снимка: Архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК“.

Проектът се финансира по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и е на стойност близо 60 милиона лева, а бенефициент е Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Със средствата на първо място ще се извършат регионалните прединвестиционни проучвания за водоснабдяване и канализация на т.нар. консолидирани оператори. Така се изпълнява и част от стратегията на правителството за развитието на водния сектор през следващите десет години.

От 28-е области в страната, в 16 от тях вече имат избран единен ВиК оператор, което е и целта на консолидацията, похвали се министър Лиляна Павлова. С някои от областите вече са сключени договорите, а в още осем това ще бъде направено до края на юни. От общо 265 общини в страната, 242 вече са преминали процеса на консолидация и реформа.

Има обаче 4 области- Благоевград, Ловеч, Пазарджик и Кюстендил, за които този процес не е приключил и съответно те няма да могат да кандидатстват по ОП „Околна среда”, докато не изчистят пропуските. Тези, които не са част от реформата във ВиК няма да получават средства за инвестиции на водната инфраструктура", категорична беше министър Лиляна Павлова.

С подробностите ни запознава Красимир Мартинов – чуйте неговия репортаж.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата: Поредица исторически романи, издател заедно с Елин Пелин на сп. "Българска марка", преводи и... затвор след 9 септември. Забранено му е да публикува под псевдонима, под който е познат. Живее над две десетилетия в манастир. Какво е опасното? Обвинен заедно с Фани Попова-Мутафова във "великобългарски..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57