Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска премиера на съвременна творба представя Симфоничният оркестър в Сливен

Кремена Николова

На 11 февруари станалия популярен напоследък (макар и не по хубав повод) Сливенски симфоничен оркестър ще изнесе поредния си концерт в зала "НТС" от 18 часа под диригентството на Димитър Караминков. Специално за събитието от Венеция пристигна цигуларката Кремена Николова, която ще солира в две от музикалните произведения в програмата.


Кремена Николова е родена и направила първите си стъпки в музикалното поприще именно в Сливен, а сега живее и работи в Италия. Във Венеция вече втора поредна година тя организира с успех коледния фестивал "Сан Мартино а Натале".

За мен винаги е изключителна емоция, когато се връщам тук да свиря отново. По мои наблюдения градът обича оркастъра си. Има нужда от него, със сигурност мога да го заявя.  Залата е пълна, има интерес. Има хора, които следят и редовно посещават концертите. Цялата общественост не би трябвало да позволява да се закриват оркестри. Знам, че в момента има криза, липсват средства за много други ресори, но културата не е нещо, от което можем така, спокойно да се лишим, нещо излишно, което само натоварва бюджета и смятам, че хората го осъзнават, сподели за предаването "Алегро виваче" младата цигуларка с международна кариера.

Чуйте цялото интервю с Кремена Николова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.