Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сър Питър Максуел Дейвис с наградата на Кралското филхармонично общество

Сър Питър Максуел Дейвис

Едно от най-високите отличия в света на класическата музика – Златният медал на Кралското филхармонично общество, беше присъдено на големия британски композитор сър Питър Максуел Дейвис. 81-годишният музикант се бори с онкологично заболяване, затова наградата му бе връчена в дома му на островите Оркни, Шотландия.

Наградата е учредена през 1870 година, във връзка със 100-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен, а сър Питър Максуел Дейвис е нейният 102-ри носител.

От Кралското филхармонично общество обосноваха избора си тази година: Заради великолепния му начин на писане, заради изгарящата сила на въображението му, ярката театралност и майсторство, която ни привлича в музиката на сър Питър Максуел Дейвис.

Повече от шест десетилетия той е водеща фигура в културния живот, през 2004 година е избран за Master of the Queens Music (почетната длъжност на придворен композитор в миналото на монархията). Той е истинско вдъхновение за младите поколения в музиката.

В отговор, сър Питър благодари: За мен е удоволствие и няма по-голяма чест от това да получа Златния медал на Кралското филхармонично общество. Винаги съм мечтал за това!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.