Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Лондонският "Файненшъл таймс" съобщава за намерението на Брюксел да централизира разглеждането на исканията за получаване на убежище в страните от Европейския съюз (ЕС). Фактът, че Европейската комисия е решила да представи предложението си още преди днешната среща на върха, показва, че тревогата от развоя на миграционната криза надделява над притесненията от разпалване на евроскептичните настроения във Великобритания и евентуалното ѝ излизане от Съюза, отбелязва изданието. 

Гръцкият вестник
"Ефимерида тон синдактон" определя срещата между лидерите на ЕС и Турция в Брюксел като "среща на върховно лицемерие". Очаква се "Анкара да приеме реадмисия на икономически мигранти в Турция, но не се очертава да се случи най-важното, а именно: да бъде приет механизъм за директно преселване на бежанци в държавите-членки на Евросъюза, пише вестникът.  

Според друго гръцко издание –
"Вима“, Брюксел ще задължи Гърция да се превърне в голям лагер за мигранти, на който ще бъде предоставена хуманитарна и всякаква друга извънредна помощ, а гръцкото правителство е притиснато до стената. 

Рамките на днешните решения са били определени още снощи между лидерите на Турция, Германия и Холандия – Ахмед Давутоглу, Ангела Меркел и Марк Рюте, твърди кореспондентът на
"Катимерини".

Без да го оповестява гласно, Европейският съюз потвърди подхода на самотния ездач, възприет от Австрия, Унгария, Словения и Хърватия, които не дочакаха зелена светлина от Брюксел и започнаха да филтрират притока на мигранти, констатира
"Фигаро". Затварянето на Балканския път на мигрантите ще блокира десетки хиляди в Гърция. Ето защо Европа ще окаже адекватна и незабавна помощ на тази страна, обяснява френското издание.

За днешната среща между Евросъюза и Турция пишат и руските издания. 
"Алчният Ердоган "затрупва" Европа с бежанци", пише в заглавие електронният "Вести""Московский комсомолец" цитира чешкия президент Милош Земан, който предрича нова вълна от бежанци в Европа и призовава да не се дават на Турция обещаните три милиарда евро, тъй като турската страна е неспособна и не желае да прави каквото и да било с мигрантите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.