Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

All You Need Is...Bach (според органиста Камерън Карпентър)

Камерън Карпентър
Снимка: Sony

Албумът „Всичко, от което се нуждаете, е Бах“ на органиста Камерън Карпентър ще излезе на световния музикален пазар чак през юни, но ние имаме изключителната възможност да го представим първи в радиоефира, в рубриката "Нов компактдиск" на предаването "Алегро виваче".

Това е вторият проект на младия американски виртуоз със световна слава за Sony Classical. Веднага прави впечатление, че заглавието е директна препратка към песента на Бийтълс All You Need Is Love ("Всичко, от което се нуждаете, е любов“) и тъй като Карпентър е ярък представител на новото поколение, което не обича да си поставя граници и съчетава много често шедьоврите за орган през вековете с най-нова музика от всички жанрове, очакваме, че и тук ще е така – нищо подобно: албумът му е строго насочен към творчеството на Йохан Себастиан Бах с цялото почитание на изпълнителя. При това обаче неговият т. нар. пътуващ орган – преносим инструмент, който видяхме и чухме и на концерта му в София, е бил пренастроен и Камерън Карпентър, заедно с екипа си е открил нови възможности за звукоизвличане според всяка отделна пиеса.

Експериментите на младия човек не спират и това е чудесно. Дори когато свири Бах, умът му ражда нови технологични постижения. И този дигитален орган все повече се доближава до истинските църковни инструменти.

Искам орган, който може да възпроизвежда безсрамно шокиращи, вулгарни и понякога отявлено грозни звуци – казва музикантът новатор, но в този нов компактдиск той определено търси чистия бахов рисунък.

Чуйте откъси от албума на Камерън Карпентър All You Need Is Bach в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.