Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Млади виртуози 2016" отвежда младите пианисти и китаристи в залите на НДК

Дванадесетото издание на международния конкурс  „Млади виртуози“ се провежда от 28 март до 3 април 2016 година в зали 8 и 9 на Националния дворец на културата в София.

В категориите пиано и класическа китара се състезават изпълнители на възраст между 5 и 24 години от 16 страни по света. Конкурсът може да се следи и в интернет.


От 2013 г. конкурсът е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY. Той е учреден през 2004 г. по инициатива на директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Милка Митева.

Видни музиканти са членове на междонародните журита: в специалност пиано са професорите Ари Варди от Израел, 

Иля Овчинников от Русия, Катя Попова-Зидрон от Полша, Милена Моллова - България и Павлина Доковска - САЩ. В специалност китара журират проф. Георги Василев – Швейцария, доц. Георги Арнаудов – България, професорите Герхард Райхенбах – Германия, Горан Кривокапич – Черна гора и Йоргос Панетцос – Гърция.

Откриването съвпадна с откриването на Европейския музикален фестивал, а в концерта под диригентството на световноизвестния цигулар Шломо Минц се представи и Мартин Зайранов - лауреат на конкурса "Млади виртуози 2015", получил специалната награда да солира на Оркестъра на Класик ФМ.

На 30 март членовете на журитата също ще изнесат концерт, а церемонията по награждаването на новите лауреати на конкурса "Млади виртуози" ще бъде на 3 април от 11 часа в зала 9 на НДК.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Милка Митева за новостите в организацията на форума, както и документален запис от концерта по откриването му.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.