Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за пианиста Венцислав Янков

На 24 март се навършват 90 години от рождението на големия български пианист и педагог проф. Венцислав Янков. 


Започва музикалните си занимания при проф. Панка Пелишек в София, но като много надарен младеж е изпратен да учи в Берлин. Завършва Берлинската консерватория и още няколко години се обучава под ръководството на знаменития Вилхелм Кемпф, преминава и майсторския клас на Едвин Фишер. 

През 1946 година Янков заминава за Париж и учи при прочутата пианистка Маргарита Лонг. Само три години по-късно си поделя първата награда с Алдо Чиколини на новоучредения международен конкурс за пианисти и цигулари "Маргарита Лонг - Жак Тибо". Така започва бляскавата му пианистична кариера с концерти на пет континента и записи с някои от най-известните световни оркестри и диригенти. 

През 60-те години Венцислав Янков започва да преподава в частна консерватория, основана от Маргарита Лонг. От 1971 г., в продължение на 20 години е професор в Парижката консерватория. 

Чуйте в звуковия файл рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" с интересни подробрости от биографията на пианиста Венцислав Янков и негово изказване, съхранено в Златния фонд на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.