Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато е абсурдно от българския "Бродуей" да се иде във Василовци

Петър Митев, Тихомир Иванов и Силвия Тоцова в сцена от Кентърбърийски разкази
Снимка: Драматичен театър- Монтана

Драматичен театър- Монтана гостува с комедията по Джефри Чосър "Кентърбърийски разкази" в село Василовци. Представлението е от 19:30 часа в читалището. Спектакълът е под режисурата на Петър Митев, който участва в постановката заедно с Тихомир Иванов и Силвия Тоцова. Вечната тема за любовта е представена, каза директорът на театъра Любомир Бояджиев:

"Любовта или усилията и хитрините, които някои влюбени прилагат, за да осъществят така мечтаната любов. която е вечна тема, т.е. и се приближава малко и до "Декамерон"- има такива нотки на ревност, изневяра, но интересен, приятен спектакъл."

Третото гостуване на актьорите във Василовци не е случайно, а вследствие на желанието театърът да изпълни мисията си да играе в малките населени места, обясни директорът.

Любомир Бояджиев, директор на Драматичния театър в Монтана"Всяко едно пътуване на театъра от "Раковска"- българският "Бродуей", е свързано с огромни разходи. Те би трябвало да предложат например в едно от малките населени места билети от 20 до 25 лева, за да могат да оправдаят пътуването, което ще бъде един пълен абсурд при доходите на населението, особено от Северозапада. Така, че мисията на малки театри, като моя, включително и на театър като видинския, Кюстендил, кърджалийския, разградския, търговищки театър, които бяха набелязани едва ли не за закриване, е именно в това- да се пътува и да се представя живото слово на театъра в малките населени места."


За гостуванията си в селата на Северозапада Драматичен театър- Монтана поддържа подходящ репертоар, съответстващ на вкуса на местните хора, каза още Любомир Бояджиев.

"Представям спектакли, които от една страна могат да бъдат ярка комедия или драма. Да дадем пример с "Когато гръм удари", който ние в Копиловци играем един спектакъл от седем до девет и  в девет и половина дойде кметът на Копиловци и ни помоли да го изиграем втори път. За мен и много от колегите това ни принуди да търсим така наречените комерсиални спектакли."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фармацевти излизат на протест

Фармацевти излизат на протест, ако Здравната каса не промени начина на финансиране на аптеките. На сайта на МЗ на 20.06.2024 е качен за публично обсъждане проект за промени в Наредба 4. Промените засягат предписването и отпускане на електронни предписания заплащани частично или напълно от НЗОК. Ще се отрази ли това на достъпа на лекарства и ще..

публикувано на 02.07.24 в 17:07

Двама задържани за кражбата на коледна елха в Перник

Двама перничани са задържани за кражбата на елхата от подлеза при жп гарата в града, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Мъжете са на 34 и 46 години и са познати на полицията и с други криминални прояви. Двамата са установени и задържани от органите на реда след подадения от община Перник сигнал и предоставените записи от..

публикувано на 25.12.23 в 11:51

Очаква се затопляне

Атмосферното налягане бързо ще се понижава и вечерта ще е значително по-ниско от средното за ноември. До сутринта на места в западните райони от страната ще превали сняг. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад, като в планинските райони ще се усили. Днес на места в низините и котловините ще е почти тихо и там ще се образуват мъгли...

публикувано на 28.11.23 в 07:15

Водата ще бъде спряна в части от ж.к. "Бъкстон" и кв. "Бенковски"

На 16 ноември във връзка с извършване на строително-ремонтни работи по бул. „Александър С. Пушкин“, ж.к. "Бъкстон" , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа в района на: ул. „Света Екатерина“, ул. „Голям Братан“, ул. „Вихрен“, ул. „Ген. Александър В. Суворов“ и бул. „Цар Борис III“. При продължителност на..

публикувано на 16.11.23 в 07:27
Весела Данчева  - продуцент и режисьор на анимационно кино

Отбелязваме Международния ден на анимацията с две специални прожекции в Дома на киното

Най-големият фестивал за анимация за възрастни ще се проведе във френския град Анси. Част от програмата ще можем да гледаме в Дома на киното в София, на 28 октомври. Разговор за смисъла на анимацията с режисьора и продуцент на анимационни филми  Весела Данчева от “ Compote Collective “. Пред Радио София тя сподели някои характеристики и..

публикувано на 20.10.23 в 13:52

Информират за ХИВ и други сексуално преносими инфекции пред Народния театър „Иван Вазов“

Местна кампания, целяща да повиши осведомеността относно превенцията на ХИВ и други сексуално преносими инфекции, ще се проведе днес в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Кампанията се организира от Международната фондация за развитие на Y- PEER (IFYD) съвместно със сдружение "Професионален форум за образованието" (PFO). Повече за..

публикувано на 01.08.23 в 16:18
Георги Господинов и преводачката на английски език Анджела Родел с наградата

Георги Господинов взе "Букър" за "Времеубежище"

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов спечели най-престижната международна награда, давана за конкретна творба - "Букър". Призът бе връчен на церемония в британската столица Лондон. Господинов стана първият български писател с тази награда. Преводът на английски език е на Анджела Родел. След връчването на наградата Георги Господинов благодари на..

публикувано на 24.05.23 в 07:10