Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономически интереси пречат на пазара на правни услуги

Пазарът на правни услуги е жертва на сериозни икономически интереси и отсъстваща политическа воля за  съдебна реформа, твърдят адвокати от Благоевград. На извънредно общо събрание адвокатската колегия обсъжда ефективни протестни действия от 1 май. Те са в подкрепа на Закона за адвокатурата, който повече от година е внесен в деловодството на парламента. 

Според председателя на Областната адвокатска колегия Иван Чолаков Законът за адвокатурата предвижда доста радикални промени в сферата на правораздаването и е много важен елемент от реформата в съдебната система. Пазарът на правни услуги в момента е подчинен на пълния хаос:
Една значителна част от тоя пазар е сив сектор, друга част си е направо черен сектор. В България има доста широк кръг от хора, които нямат интерес правораздаването да стане малко по-ясно и малко по-отговорно. Имат интерес и банките, имат интерес и монополистите от това, и застрахователите, и който се сетите още.

Вменените правомощия на кметовете на населени места да извършват на практика нотариални услуги е неработеща практика, твърди адвокат Чолаков.
От Благоевград до Сандански има три общини - това са Симитли, Кресна и Струмяни, в които няма нито един нотариус. Селските кметове или общинските кметове, макар да имат такова право да заверяват, в 90 % от случаите избягват да го правят, тъй като не разбират смисъла и значението на документите. И добре, че правят така.

Като ефективна протестна форма адвокатите са в готовност от 1 май да не извършват служебна защита - дейност, която е регламентирана и се финансира от Националното бюро за правна помощ:
И ако до 1 юни не ни обърнат внимание, тогава ще спрем да влизаме и по наказателни дела.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.