Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Павлова: 135 блока в Благоевград трябва да бъдат санирани по програма до края на 2016-а

Снимка: БГНЕС

Благоевград продължава да държи първенството по саниране на многофамилни жилищни сгради, като до края на годината 135 блока трябва да бъдат обновени по Националната програма за енергийна ефективност. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която инспектира ремонтните дейности на място.

12 жилищни сгради в Благоевград са напълно завършени от старта на националната програма, като всеки момент ще започне и санирането на още 48 блока, а за 75 предстои обявяване на тръжните процедури, допълни министър Павлова:
По-важното е, че до края на годината 90% от сградния фонд или от сградите, които отговарят на изискванията на програмата и са минали всички процедури на одобрение, ще бъдат напълно готови.

 2200  жилищни сгради в страната са включени в  Националната програма за саниране, припомни министърът на регионалното развитие и благоустройството:
Само през тази година тръжните процедури и тези, които ще се изпълняват, са общо около 1200, от които 700 са текущи процедури, така че това наистина е един огромен брой сгради.

Ако бъде прието предложението на министертвото, в бюджета за следващата година още един милиард лева ще бъдат осигурени за  санирането на многофамилните жилищни  сгради, допълни Павлова. Стотици малки и средни строителни фирми имат осигурени поръчки чрез тази програма и това я прави социално  значима, подчерта още регионалният министър.

Относно това как се контролира качеството на изпълнение от страна на строителните фирми и какви са санкциите към  некоректните, министър Павлова отговори:
Там, където има такива, в рамките на закона те биват санкционирани и съответно не им се изплащат разходи. Съгласно европейската директива нямаме право да правим черен списък с фирми, но имаме право, ако една фирма се провали или не довърши един проект и не получи референции за определен обект, след това да не може да кандидатства, ако няма референция за изпълнен успешно обект обект.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.