Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгнаха първите фериботи от Гърция към Италия след стачката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите четири ферибота  са тръгнали от  Гърция към Италия, след като тази сутрин  държавните служители на пристанищата прекратиха ефективната си стачка. Между 600 и 700 тежкотоварни камиона продължават да бъдат блокирани  на италианските пристанища Бари и Анкона.  

Александър Стамболийски от наскоро учреденото сдружение „Съюз на българските транспортни работници“ обясни:

От Гърция тръгнаха кораби за всички пристанища, за момента поне за Италия знам, че нито един от нашите шофьори не се е качил на кораб. Тъй като стачката беше в Гърция, всички фериботни връзки бяха закотвени на гръцки пристанища и на италианските пристанища специално нямаше нито един кораб. 


По информация на сдружението най-рано тази вечер  могат да тръгнат първите кораби в обратна посока, тъй като заради стачката не е имало никакво движение по морския път между двете държави.  Между 600 и 700 са тежкотоварните камиони, блокирани на италианските пристанища. До момента няма информация за бедстващи наши  шофьори. Въпреки това колегите им от италианската федерация на  превозвачите са  заявили, че са в готовност да осигурят вода, храна и медицинска помощ, ако е необходимо.


Основният проблем на нашите шофьори, пътуващи по този маршрут, както и по времето на февруарската блокада  от страна на гръцките фермери, отново е липсата на навременна информация от официалните власти в Гърция. Според законодателството в южната ни съседка  два дни след прекратяването на  ефективна стачка, протестите могат да бъдат подновени за цяла седмица. Това е и основното притеснение на българските превозвачи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.