Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романтичният юбилей на проф. Виктор Чучков, за когото цифрата няма значение

Виктор Чучков
Снимка: БГНЕС

Забележителният български пианист и композитор има дълга лична история, свързана с Оркестъра на Българското национално радио. И не случайно съставът избра да отпразнува 70-годишнината на проф. Чучков с концерт на 13 май от 19 часа в зала "България", в който освен присъствието му като солист в Концерт за пиано и оркестър в до-диез минор от Николай Римски-Корсаков ще звучи и негова композиция - "Романтична история" за пиано и оркестър. Освен тези две творби, под диригентството на Росен Гергов ще бъде изпълнена и Симфония №9 "Из новия свят" от Антонин Дворжак.


Отбелязването на кръгла годишнина е малко математическо. При артистите седем-нула, или шест-нула, или осем-нула - това няма никакво значение. Във всяка изява ние искаме да даваме нещо. Но ме вълнува винаги с радост да свиря хубави творби, най-вече романтични - не случайно моята творба се казва "Романтична история", защото смятам, че това е творба, която утвърждава, а истинската любов не може да бъде фалшива, тя трябва да бъде в ярка тоналност,
споделя композиторът.

За юбилейния концерт със Симфоничния оркестър на БНР проф. Виктор Чучков е подготвил втора редакция на "Романтична история" с малко по-носталгичен финал. Подробности за това и интересни спомени за изпълненията на клавирния концерт от Римски-Корсаков в Италия чуйте в интервюто с носителя на приза "Музикант на 2000 година" за предаването "Алегро виваче".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.