Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата книга със стихове на отец Андон е вече факт

В регионалната библиотека в Благоевград беше представена първата книга със стихове на свещеника и треньор по бокс Андон Шавулев, който преди четири години беше удостоен с националния приз "Дух на добродетелност".

Преди време семейството на отец Андон реши да го изненада, като издаде стиховете от ранния му период. В идеята като редактор се включва и Румен Леонидов. Така на бял свят се появява малката, но с изключително красиви и мъдри стихове книга "Акварел".

С присъщата си скромност на представянето й отец Андон покани близки приятели и житейски съмишленици. Макар и написани в младите му години, стиховете са на един завършен поет, подчерта Леонидов, задавайки на глас въпроса, защо отец Андон не е продължил да пише. 

Аз споделям мнението, че тези, които пишат стихове, са само перодръжките в ръцете на вдъхновението на техните сили, които колкото и да се съмняваме, някои от нас, те съществуват. Явно човек спира да пише стихове, когато търси друг вид извисеност - така че ние загубихме може би действително осъществен поет, но спечелихме един човек, който е поет за своята професия, допълни Леонидов. 

И в това събитие отец Андон не изневери на своята скромност и същевременна грижа към нуждаещите се - представянето на поетичната му книга беше съпроводено с благотворителна инициатива за подпомагане на дете с детска церебрална парализа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.