Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на село Логодаж са против разрешението за проучване на подземни богатства в близост до къщите им

язоври Стойковци

Жителите на граничното село Логодаж заплашват с гражданско неподчинение, ако Министерският съвет не отмени разрешението за проучване на подземни богатства в непосредствена близост до къщите им.

В землището на Логодаж вече има две действащи каменни кариери, които обаче са отдалечени и към момента не създават проблеми. Новият терен с площ от 700 декара,  предоставен за проучване за наличие на подземни богатства, е  не само най-големият,  но е на метри от къщите на две махали и в близост до водохващане, снабдяващо с питейна вода селото, аргументира се кметът на Логодаж Пламен Червенков:

Директно целият шум, целият прах ще бъде изсипан в центъра на село Логодаж. Отделно ядовир "Стойковци" се намира на по малко от хиляда метра.

Концентрацията на каменни кариери ще попречи и на туристическото развитие на района. В близост до Логодаж се намира прочутата Бойчова пещера, която е проучена и хората искат да я превърнат в туристическа атракция, канидадтствайки за европейско финансиране. Според кмета на Логодаж има пряка връзка между даденото разрешение за проучване и предстоящото строителство на участъци от АМ "Струма".

Искането за незабавна отмяна на разрешението за проучване е изпратено до премиера, енергийния министър, председателя на парламента, областния управител и кмета на Благоевград. Внесена е и жалба във Върховния административен съд. Ако институциите не реагират в разумни срокове, местното население ще предприеме по-радикални протестни действия:

Хората са готови, включително и с блокиране на международния път за Република Македония. Те са решени докрай да отстояват искането си и правото на живот.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.